A HospInvest és Terézváros közös nevezőn?

A Fidesz a HospInvest-ügyben a Heves megyei közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, Sós Tamás közgyűlési elnököt pedig lemondásra szólítja fel - jelentette be Herman István, a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés szocialista elnöke elutasította, egyben politikai hangulatkeltésnek nevezte a vádakat.

Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa szerint világossá vált, hogy az egri kórház átalakítását kezdettől politikai támadásra  használta a legnagyobb ellenzéki párt. Sós Tamás, a Heves megyei  közgyűlés szocialista elnöke elutasította, egyben politikai  hangulatkeltésnek nevezte az MTI érdeklődésére a sajtótájékoztatón  megfogalmazott vádakat, majd leszögezte, hogy nem mond le  tisztségéről.

A Fidesz sajtótájékoztatóján Herman István kijelentette: eljött  az igazság pillanata, a szocialista frakció revideálhatja  álláspontját, és a HospInvesttel kötött szerződést felbonthatja.

A  Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának igazgatója ezt  arra utalva mondta el, hogy a Nógrád Megyei Bíróság kedden első  fokon érvénytelenítette a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest  Zrt. közötti szerződést, amelyet az egri Markhot Ferenc Megyei  Kórház működtetésére kötöttek.

A fideszes politikus szerint Sós Tamás megyei közgyűlési elnök  erkölcsileg, politikailag és gazdaságilag is megbukott. Ezért az a  minimum, hogy tisztségéről lemond - tette hozzá.

Herman István úgy vélte, hogy Sós Tamás azért bukott meg, mert  figyelmen kívül hagyta az önkormányzat vagyonrendeletét, a Heves  megyei betegek érdekeit, erőszakos privatizációjával pedig  szakadékba döntötte Heves megye közgyűlésének költségvetését,  amelyet több mint egymilliárd forinttal terhelt meg. Utalt arra,  hogy a dolgozóknak kifizetett 720 millió forint végkielégítés a  Heves megyei önkormányzat költségvetését fogja terhelni.
A szándékos károkozókat - ahogyan Terézvárosban is -  felelősségre vonják majd - figyelmeztetett.

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta, hogy örömmel  vették, hogy a bíróság első fokon megsemmisítette a törvénytelen  privatizációt, és szerinte azok a kormánypárti képviselők is az  ítélet hatálya alá kerültek, akik ezt támogatták. Ez beleillik abba  a folyamatba, amelynek során "börtönfrakció" kezd kialakulni a  szocialista képviselőkből - jegyezte meg.

Az elhangzottakra reagálva Kökény Mihály (MSZP) az Országgyűlés  egészségügyi bizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: világossá  vált, hogy az egri kórház átalakítását kezdettől fogva politikai  támadásra használta a legnagyobb ellenzéki párt, elbizonytalanítva a  betegeket, befektetőket.

Úgy tűnik azonban - tette hozzá -, hogy az átalakítás csak akkor  probléma, ha szocialista párt által irányított megyében vagy  városban történik. Amikor a Fidesz kezében van a megye vagy a város  irányítása, akkor semmilyen gond nem merül fel, hiszen  vagyonkezelésbe adás, működtetési privatizáció szép számmal történt  Körmendtől Heves városáig.  
Mint mondta, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház esetében nem a  gyógyítás minősége, hanem egy eljárásjogi vita vezetett ahhoz, hogy  a bíróság első fokon érvénytelenítse az önkormányzat és az új  működtető között létrejött szerződést. Szerinte sokadszor figyelhető  meg, hogy az ellenzék úgy próbálja ezeket a dolgokat beállítani,  mintha a döntés tartalmilag lenne rossz.

Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés szocialista elnöke elutasította, egyben politikai hangulatkeltésnek nevezte az MTI  érdeklődésére a sajtótájékoztatón megfogalmazott vádakat és  leszögezte, hogy nem mond le tisztségéről.
Egyúttal jellemzőnek nevezte, hogy a Fidesz központjában  tartanak sajtótájékoztatót a Heves megyei kórházról. Ebből is  látszik, hogy a Fidesz nem szakmai, hanem politikai kérdésként  kezeli az ügyet - fűzte hozzá.
A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a Heves Megyei Önkormányzat  fellebbez a bírósági döntés ellen. Annál is inkább, mert az elmúlt  hónapokban a kórházba visszaköltözött a nyugalom. Ugyanakkor a  Fidesz arra használja az első fokú döntést, hogy újra felkorbácsolja  az indulatokat - vélekedett.

Ebben a helyzetben a megyegyűlés továbbra is a szakmai munkára  koncentrál, abban bízva, hogy másodfokon számukra kedvező döntés  születik. Éppen ezért nem is gondolnak a vagyonkezelői szerződés  felmondására.
Úgy vélekedett, hogy a működtetési szerződés megkötésével olyan,  felelős szakmai döntést hozott az önkormányzat, ami a betegeknek és  a dolgozóknak egyaránt előnyös.

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a vagyonkezelői  szerződés hatmilliárd forint értékű fejlesztésre kötelezte a  HospInvest Zrt.-t. "A Fidesz most annak örül, hogy eleshet ettől az  összegtől Eger és a megye egészségügyi ellátása?" - tette fel a  kérdést Sós Tamás.

Végül felelőtlen üres fecsegésnek nevezte, hogy Herman István  szándékos károkozást emlegetett a történtek kapcsán, illetve Pesti  Imre szocialista börtönfrakcióról beszélt.

Ez a Fideszre jellemző stílus csupán a hangulatkeltést szolgálja  - mondta a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.
A Nógrád Megyei Bíróság kedden első fokon érvénytelenítette a  Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. közötti szerződést,  amelyet az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötöttek  20 évre.

A szerződés érvénytelenítését Eger város önkormányzata kérte a  bíróságtól, amely azért döntött így, mert a HospInvest nem a  meghatározott formában csatolta a banki igazolást, a megyei  önkormányzat pedig az igazolási hiányosságról tudva kötötte meg a  szerződést.

A Heves Megyei Önkormányzat 2008. március 25-én hagyta jóvá a  szerződést, a Fidesz viszont mindvégig azzal vádolta a megye  szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.  Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal  tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.