A Horn-kormány idején tűnt el a legtöbb állambiztonsági irat

Főleg 1994 és 1998 között tűntek el állambiztonsági iratok, ezért rendkívül fontos a mágnesszalagok nyilvánossá tétele. Erről Gyimesi Endre, a magyarországi levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztos beszélt a Lánchíd Rádiónak.

"A nem megfelelő átvilágítás miatt olyanok is hozzáférhettek levéltári anyagokhoz, akik az állampárt idején a III-as csoportfőnökségnél dolgoztak" - olvasható a rádió honlapján közzétett, az interjúról készült összefoglalóban.

Az Állambiztonsági Iratok Történeti Levéltáráról Gyimesi Endre azt mondta, alapvetően szükséges, hogy minden ott dolgozó ember állambiztonsági átvilágításon essen át. Nincs tudomása arról, hogy a hivatal létrehozásakor mindenki esetében megtörtént volna ez - tette hozzá.

Mint mondta, ez is lehet az oka annak, hogy dokumentumok eltűntek, illetve felbukkantak. "Sajnos azt kell mondjam, hogy a mindenkori politika igen komolyan figyelte ezeket az anyagokat, és bizony csemegéztek belőle; főleg 1994 és 1998 között tűntek el (...) iratok.

Véleménye szerint a nem teljes dokumentáció miatt is "nagyon óvatosan kell hozzányúlnunk az ügynökügyhöz". Rendkívül fontos lesz a mágnesszalagok nyilvánossá tétele - fűzte hozzá.

Gyimesi Endre közölte, hosszú távon az említett iratoknak be kell tagozódniuk az állami levéltári rendszerbe, és a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett kutathatóvá kell válniuk.

Videoösszeállításunk, melyben Varga László, Eörsi László és Rainer M. János mondja el véleményét, itt tekinthető meg - A Szerk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.