A HÖOK az osztatlan jogászképzés állami keretszámának emelését kéri

Az osztatlan jogászképzés jövő évi állami keretszámának emelését kéri a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) jog- és igazgatástudományi szakmai szövetsége.

A hallgatói szervezet a tagönkormányzatok képviseletében megfogalmazott és a honlapján közzétett állásfoglalásában felidézte, hogy az oktatási államtitkárság január 5-én tette közzé az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas férőhelyek tudományterületenkénti felosztását, s eszerint az osztatlan jogászképzésben 2012 szeptemberétől országosan mindössze száz hallgató kezdhetné meg államilag finanszírozott képzésben tanulmányait.

"Mi, Magyarország jogászhallgatóinak képviselői, fiatal értelmiségiként felelősséget vállalva tudományterületünk jövőjéért is, aggodalmunkat fejezzük ki az államilag finanszírozott jogászképzés férőhelyeinek egynyolcadára csökkentése miatt. Meggyőződésünk, hogy évi száz végzett jogász még az állam jogászigényét sem képes kielégíteni" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerint reális esélyét látják annak, hogy az átalakuló finanszírozási körülmények veszélyeztethetik a tudományos műhelyként létező tanszékek struktúráját, ezáltal pedig a hazai jogászképzés szellemi alapját, továbbá a magyar jogtudomány fejlődését.

Meglátásuk szerint az államilag finanszírozott jogászhallgatói létszám jelentős csökkentése akár azt is eredményezheti, hogy egyes régiókban nem lesz lehetőségük a hallgatóknak tandíjmentesen tanulni. Ez pedig a társadalom egy jelentős hányada számára elérhetetlenné teszi a jogtudományi képzéseket.

Nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy csak ilyen későn, a felvételi jelentkezési határidő vége előtt alig másfél hónappal került nyilvánosságra az államilag finanszírozott jogászhallgatói keretszám drasztikus csökkentése. Tekintettel arra, hogy a jogász szakok minden hazai képzőhelyen többszörös túljelentkezés mellett indulnak minden évben, meggyőződésük, hogy az állami ösztöndíjas férőhelyek alacsony száma ezekben a napokban számos, érettségi előtt álló diák és családja életét nehezíti meg - zárul a hallgatók állásfoglalása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.