Árvíz: még két nehéz nap

Jelenleg Dunaföldvárnál tetőzik a Duna, ahol kedd hajnali 4 óra óta 721 centiméteren áll a folyó vízszintje. Ez 18 centivel haladja meg a korábbi csúcsot. Az árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség és a tűzoltóság is áttelepíti erőit délre.

Még másfél-két nehéz napunk van a Dunánál - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte: a kormány mai ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett 
kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság. A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel a magyar kormány Szerbiának az árvízi védekezéshez, többek között azért, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedd reggeli adatai szerint Adonynál éjfél óta 4 centimétert apadt a vízszint, Tassnál is lassú apadás kezdődött, ott hétfő este 10 óra óta 3 centit csökkent a víz szintje. Paksnál még nem tetőzik a Duna, ott reggel 7 órakor 891 centiméteres vízszintet mértek. Bajánál a Duna szintje éjfél óta 8 centit emelkedett, legutóbb 972 centit mértek. Mohácsnál éjfél óta 10 centit duzzadt a folyó, legutóbb 927 centin állt. Utóbbi két városban még nem dőltek meg a korábbi rekordok.

Budapesten tovább folytatódott az apadás, a hétfő este 10 órakor mért 874 centihez képest 15 centivel csökkent a vízszint, amely kedden reggel 7 órakor 859 centi volt. Éjfél óta Nagymarosnál 16, Komáromnál 23, Nagybajcsnál pedig 28 centimétert apadt a Duna. Az Országos Műszaki Irányító Törzs friss adatai szerint változatlanul 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan telepíti át erőit a déli országrészbe, és a Duna felső részére mozgósított tűzoltók is útnak indulnak Győr-Moson-Sopron megyéből, és Bács-Kiskun, valamint Fejér megyében folytatják az árvíz ellen védekezést. 

Győr-Moson-Sopronban lassú apadásra számít a megyei védelmi bizottság: a Duna menti és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon elsőfokúról szintén másodfokúra emelték. Az elmúlt napon elöntött terület nagysága 4049 hektár volt.

A győri Audi gyár termelését ugyanakkor a Duna árhulláma nem zavarta meg. Akik a házukat védték, mert veszélyeztetett területen élnek, felmentést kaptak a munkavégzés alól, a termelés és az alkatrészellátás ugyanakkor zavartalanul folyik. 

Komáromnál még a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, de az esti órákra visszatérhet medrébe a Duna. A megemelkedett talajvíz miatt egy, az Erzsébet hídra vezető útkereszteződésben megsüllyedt az útburkolat, a vasúti pálya töltése alól pedig "eltűnt" a tartótalaj. A helyreállításon a MÁV és a vízügy szakemberei dolgoznak, a vasúti közlekedés továbbra is szünetel. 

A Duna Baranya megyei szakaszán rekordvízmagasság alatt, csütörtökre várják a folyó tetőzését. Dunaszekcsőn mintegy 50 ezer homokzsákot használtak fel, és a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták. A folyó baranyai szakaszán továbbra is másodfokú a készültség, és valószínű, hogy sem Dunaszekcsőnél, sem Mohácsnál nem lesz árvízi rekord. A rekordmagasság itt egyébként 984, illetve 992 centiméter.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.