A Holokauszt Emlékközpont volt vezetője nem kéri a támogatást

Az emlékezés kavicsait – a jelenlegi hatalom otromba, cinikus döntései és mondatai miatt - nem kívánom elrugdosni a virtuális sírokról - írja nyílt levelében a Holokauszt Emlékmúzeum volt igazgatója, Harsányi László, aki visszaadja a parlamenti szakbizottság által megszavazott támogatást.

Levelet írt a magyar kormány Civil Alapjához Harsányi László, a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont egykori vezetője, s közölte: habár a parlament kulturális bizottsága megszavazta 2013-ban, hogy pályázati támogatást kaphasson egy könyv megírására, ám a pénzre mégsem tart igényt.

Harsányi László a Facebook-oldalán közzétett levélben azt írta: "az elmúlt év végén a parlament kulturális bizottsága olyan döntést hozott, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából létrehozott pályázati alapból támogatást kapok egy általam megírandó könyv elkészüléséhez. Ezúton bejelentem, hogy az ezzel a lehetőséggel nem kívánok élni".

Indoklásképpen hozzáfűzte: "a sors úgy hozta, hogy két időszakban is módom volt egyfajta felelősséget vállalni a magyar holokauszttal kapcsolatos emlékek megőrzéséért. Először 2003-2006 között, amikor miniszteri megbízottként dolgom volt az auschwitzi magyar kiállítás újraalkotását, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont felépítését és az állandó kiállítás létrehozását »felügyelni«. Később pedig rövid két évig ügyvezető igazgatója lehettem az Emlékközpontnak. A jelenlegi kormány minden újabb szava azt eredményezi, hogy korábbi erőfeszítéseim semmivé válnak".

Harsányi László közölte: "2004-ben, Auschwitzban hangzott el egy egyszerű mondat, amely az ottani magyar emlékhely címe is, mely számomra fontos igazságot tartalmaz: A magyar állam elárulta állampolgárait. Nem a sors, hanem az akkori magyar kormány, a magyar törvényhozás és az egész magyar államapparátus szorgalmas tevékenységének »eredménye« volt, hogy soha nem ismerhettem meg nagyszüleimet. Nem tudom, hogy ők miért nem lehetnek ártatlanok, mint - Lázár János államtitkár úr kegyetlen szavait ide idézve - »a megölt gyermekek«. Számomra nagyanyám és nagyapám is ártatlanul haltak meg és a hiányuk mindig fájt".

Levele így zárul: "amikor módomban volt, hogy segítsek elmondani az igazat a magyar holokausztról, az ők képzeletbeli sírjára tehettem egy-egy kavicsot. Az emlékezés kavicsait – a jelenlegi hatalom otromba, cinikus döntései és mondatai miatt - nem kívánom most elrugdosni e virtuális sírokról". Harsányi László a közösségi portálon bejelentette azt is, hogy "a könyvet természetesen megírom".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.