A HÖK-ös listákról kérdezi az ELTE-t az MSZP

Tisztázzák: valóban listázták-e a hallgatókat világnézetük és pártszimpátiájuk alapján az ELTE-n - ezt kéri az MSZP az egyetem vezetésétől.

A ma napvilágot látott információk szerint az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata listákat készített a felvételit nyert tagjainak származásáról, vallási kötődéséről, világnézetéről illetve pártszimpátiájáról. Az MSZP kéri, hogy a tisztánlátás érdekében az ELTE vezetése nyilatkozzon az ügyről és tisztázza, léteznek-e ilyen listák - írja közleményében Török Zsolt, az MSZP szóvivője. 

Az MSZP azt kérdezi: tudtak-e arról, hogy az egyetem polgárairól bármilyen felekezeti, világnézeti vagy akár származási alapú feljegyzés készült? Amennyiben igen, az egyetem vezetése nyilatkozzon, indít-e vizsgálatot az ügyben! Török Zsolt szerint tisztázásra szorul az is, tud-e az egyetem vezetése arról, hogy egy szélsőséges párt beépült a HÖK-be.

Az MSZP egyidejűleg felszólítja az ELTE volt rektorát, a néhány nap múlva államtitkári pozícióba kerülő Klinghammer Istvánt is, hogy nyilvánítson véleményt az ügyről.

Az atv.hu írása szerint éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata (HÖK), amely hagyományosan a Jobbik bázisának számít, hiszen 2005 óta a BTK HÖK elnökei mind Jobbik-tagok voltak. A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

A portál birtokába került dokumentum alapján a diákok egy részénél nem sikerült profilt alkotni, sokukat pedig pozitívan jellemeznek a készítők: „Harcos környezetvédő”; „Rendes néptáncos katolikus lány”; „Színházi alkalmazott, tehetségesnek tűnik”; „Aranyos pázmányos kiscsaj”; „Egy hétig volt a dévai árvaházban és még szép is”; „Forma a csávó”; „Zene és irodalomszerető”. „Pörgős ivós”; „Ismerős arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”; „Egészséges világlátású klassz csaj”; „MTK szurkoló, de amúgy refi”.

Vannak ugyanakkor negatív jellemzések, például ilyenek: „Koliba nem vesszük fel”; „A puszta léte terheli az OEP-et. Cicu-kutyu, semmit nem csinál szabadidejében.”; „Lelkes antifatista”; „Elempés libernyák”; „Szektás”; „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”; „Szerintem cigó”; „Biztos, hogy ratyi”; „Családcentrikus focibuzi”; „Ószövetségiek”; „Csúnya, állatszerető buta p…”; „Latinmániás minifeminista”; „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”; „Vicces gyerek udvari bolondnak jó lehet”; „Raszta füves rocker”; „Alter katolikus lányka”; „Langy fideszes”; „Csúnya zsidó feje van”; „Elk… liberális”; „LMP-s p…, ne vigyük le!”; „Belpesti zsidó p…”; „Kis liberó buzigyerek”. 

Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK elnöke a portálnak elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektorhelyettese elképzelhetetlennek nevezte a listázást, ám ha mégis történt volna ilyen, az szerinte a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.