A hírügynökség ne nemzeti, hanem közszolgálati legyen

Az ország hírügynökségének közszolgálatinak kell lennie, nem nemzetinek vagy államinak, mert az állam érdeke és a közérdek nem feltétlenül esik egybe - mondta Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda volt elnöke csütörtökön A magyar közmédia küldetése és lehetőségei című budapesti konferencián.

Az esemény egyik szervezője, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége nevében felszólaló Vince Mátyás ismertette az Európában létező hírügynökségi modelleket, és azt mondta: vannak olyan hírügynökségek, amelyek közvetlen vagy közvetett módon az állam tulajdonában állnak, de sehol sem létezik olyan konglomerátum, amelyet Magyarország alakít ki.     

Szerinte a közmédiarendszer átalakításakor sokat hivatkozott brit BBC struktúrája sem hasonlítható a magyarhoz, mivel hírügynökség ott nem része az egységes intézménynek. "A tavaly június óta formálódó magyar médiavilág visszalépés a korábbihoz képest" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a nemzetközi kritika szerinte ennek a visszalépésnek szól.

Horányi Özséb, a Magyar Kommunikációtudományi Társaság elnöke előadásában a közmédiát a társadalom információs közvagyonaként mutatta be, amelynek alapvető feladata, hogy szolgáltasson a társadalom számára. Azt mondta: a társadalom nem homogén, ezért a közmédia sem lehet az.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.