A hírhamisítás, -manipulálás ellen tiltakozik a MÚOSZ etikai bizottsága

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a sajtószabadságot a hatalom érdekében bármely sajtóorgánum a saját érdekei szerint értelmezze és közvetítse - hangsúlyozza állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szombaton újjáválasztott etikai bizottsága, mely a köztévés retusálási botrány ellen tiltakozókkal vállal szolidaritást.

A hazai közmédiában ismétlődő esetek hívják fel az újságíró-társadalom és a közvélemény figyelmét a hírek meghamisítására, manipulálására - fogalmaz az etikai bizottság közleménye. Emlékeztet arra, hogy korábban a köztelevízióban Papp Dániel törvénysértő módon Daniel Marc Cohn-Bendit nyilatkozatát hamisította meg. A szakma határozott tiltakozása ellenére, ez a manipuláció nem járt hátrányos következményekkel az elkövetővel szemben.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nemrég pedig Dr. Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét takarták ki Tőkés László mellől egy sajtótájékoztatóról készült tudósításban.

Az etikai bizottság szerint ez a gyakorlat kísértetiesen hasonlít a sztálinizmus módszereihez, amikor a hatalomnak nem tetsző személyeket egyszerűen kiretusálták a tudósításokból, a riportfotókról.

A MÚOSZ új etikai bizottsága elfogadhatatlannak tartja, hogy a sajtószabadságot a hatalom érdekében bármely sajtóorgánum a saját érdekei szerint értelmezze és közvetítse. A bizottság szolidáris mindazokkal, akik a köztelevízió cenzúrája ellen tiltakoznak - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.