A hipermarket megeszi a láthatatlan lápot

Józan ésszel felfoghatatlan, abszurd környezeti dráma színhelye a Budapestet Dunakeszitől elválasztó keskeny zöldterület: a környezetvédelmi hatóság a közeli bevásárlóközpont parkolóépítésének engedélyezési eljárásában nem létezőnek nyilvánított egy természeti értékekben gazdag, alaposan megkutatott, részletesen dokumentált lápos élőhelyet, amely így hamarosan eltűnhet az aszfalt alatt.

Az érthetetlen lépesre természetesen van logikus magyarázat, bár nem túl szívderítő, és a hatóságokba vetett bizalmat sem erősíti. Az 1996-ban elfogadott természetvédelmi törvény az összes hazai lápot (függetlenül azok méretétől, jellegétől, elhelyezkedésétől) védetté nyilvánította. Vagyis azóta minden magyarországi lápos terület "ez lege", azaz a létezéséből adódóan, minden külön jogi aktus nélkül természetvédelmi területnek számít. Ezzel a lépéssel a jogalkotók a különösen sérülékeny, ugyanakkor gazdag élővilágú, ritka fajoknak otthont adó lápok túlélését kívánták biztosítani.

A beruházók a törvény megjelenése óta folyamatosan küzdenek az említett jogszabállyal, és ezalól gyakran az állam sem kivétel. A dunakeszi láp nagy részét például az M0-s autópálya káposztásmegyeri szakaszának építése során pusztították el, szintén sajátods jogi konstrukció bevetésével: az építkezést nem függesztették fel a környezetvédelmi engedély megszületéséig, így mire a hatóság kimondta, hogy valóban védendő értékek vannak a területen, az út gyakorlatilag elkészült, és a vizes élőhelyeket betemették. Ezzel a közelben épülő Auchan áruház is jól járt, bár a lehajtója a láp miatt csak kisebb kerülővel készülhetett el.

Azóta az egykor kiterjedt lápból csupán két kisebb folt maradt meg, ezak azonban élnek és virulnak, mivel a közeli horgásztó (egy kristálytiszta kavicsbányagödör) folyamatosan gondoskodik a vízutánpótlásukról. A lápi tavacskák a legnagyobb aszályban sem száradnak, ki, és - Kriska György egyetemi adjunktus, biológus terepi kutatásai szerint - egy madarakból, halakból, gőtékből, teknősökből, siklókból, mocsári növényekből, rovarokból, csigákból, kagylókból és alacsonyabbrendű állatokból álló gazdag életközösség számára biztosítanak lakóhelyet. A kisebb természeti csodának beillő vizes élőhely az úttól és a hipermarkettől alig pár méternyire, azoktól csupán egy bozótos sávval elválasztva, de mégis zavartalanul üzemel. Ökológiai jelentőségét többek között az adja, hogy petézőhelyet biztosíta a környék kétéltű-faunájának, amely a kis tavak eltűnésével a töredékére zsugorodna.

Az egykori dunakeszi láp maradékára a bevásárlóközpontnak van szüksége, parkolóbővítési céllal. Ehhez azonban be kell bizonyítani, hogy az adott helyen nincs láp, ellenkező esetben ugyanis a terület védettnek számít, oda parkoló nem építhető. A megoldhatatlannak látszó feladatot meghökkentő módon a környezetvédelmi hatóság oldotta meg: az Országos Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Hatósági Főosztálya által felkért igazságügyi szakértő talajmintákkal "igazolta", hogy a szóban forgó élőhely teljesen száraz, nem minősül lápnak. Bár az állítás ellnkezőlyéről a helyszínen járva - vagy a homoktövis.hu honlapon szereplő részletes dokumentációt átnézve - bárki meggyőződhet, a hatósági ügyintézésben az igazságügyi szakértő véleménye többet nyom a latban, mint a valóság (a fentebb említett biológus szerint a szakértő a vizsgálathoz nem a tőzeges talajú lápból, hanem egy közeli száraz, gyomos terület talajából vett mintát). Pedig az állítás képtelenségét egyebek mellett az is igazolja, hogy az "Észak-pesti vizes élőhelyek" nevű, állami támogatással létrejött tanösvény egyik állomása épp a két kis lápi tavacska. A területre kutatási engedélyt is csak szigorú szabályok betartása mellett lehet kérni (történetesen ugyanattól a hatóságtól, amely most hozzájárult az építkezéshez).

A területre az ügy jelen állása szerint hamarosan sóder és aszfalt kerül, ezzel a dunakeszi láp utolsó maradványa is ovdavész. A helyi környezetvédők ugyanakkor nem akarnak beletörődni a jogsértőnek vélt természetpusztításba: bíróságon támadták meg a parkolóépítést engedélyező hatósági döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.