A háziorvosoknak nem jut a béremelésből

Kimaradnak a háziorvosok az orvosnak szánt béremelésből, az érdekvédők tiltakoznak.

A háziorvosok kimaradnak az egészségügyi dolgozóknak ígért béremeléséből – derül ki Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnökének az érintetteknek írt leveléből. Eszerint Szócska Miklós államtitkár a bértárgyalásokról zajló egyeztetésen egyértelműen közölte, hogy az alapellátás „problémáit” ebben a körben nem tudják rendezni. Válaszul az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége a túlmunka megtagadására buzdítja tagjait.

A Magyar Orvosok Szövetsége gyűjti azokat a nyilatkozatokat, melyek értelmében az aláíró orvosok, ha nem jön létre az orvosi bérekről egyezség a kormánnyal, úgy februártól nem vállalnak túlmunkát. Ha beváltják fenyegetésüket, az ügyeleti rendszer összeomolhat.

A túlmunka-megtagadó ívek élesítése nagyon is könnyen megtörténhet, mert a bértárgyalásokkal a kormányzat immár harmadik hete kényszerszünetet tart. Az államtitkárság álláspontja szerint azért, mert adatokat gyűjtenek és pontosítanak.

Selmeczi Kamill szerint, ha az alapellátók valóban nem kapnak egyetlen fillért sem, úgy közel 30 000 egészségügyi szakember bizonyosan kimarad az esetlegesen létrejövő ágazati bérmegállapodásból. Mindez azért is sérelmes a háziorvosok számára, mert az alapellátásban 2012-ben a praxisok finanszírozása reálértékben 8-10 százalékkal kevesebb lesz, mint 2011-ben.

A szervezet vezetője szerint így még a jelenlegi bér- és jövedelmi viszonyok megtartása is kérdéses. Állítják: ez szöges ellentétben áll a kormányprogrammal: „Az új kormánynak vállalnia kell, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását, és megőrzi annak reálértékét.

'Zoltan Karosi' vérnyomást mér rendelőjében
Alta, 2011. október 11. Karosi Zoltán egy beteget vizsgál az észak-norvégiai Alta városban lévő háziorvosi rendelőjében. Karosi 2008 áprilisáig a nagykanizsai kórházban rezidensként dolgozott, majd két évvel az ortopéd-traumatológus szakvizsgája előtt a 2800 km-re fekvő észak-norvégiai Alta városába költözött. A 18 ezres kisvárosban 1100 beteg háziorvosaként dolgozik a többi 20 háziorvos és 4 szakorvos mellett. A felvétel 2011. október 10-én készült. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.