A szlovák állampolgárságától megfosztott nő halálát a hatósági zaklatás okozta?

Meghalt a magyar állampolgárság felvétele miatt szlovák állampolgárságától megfosztott százesztendős tanítónő lánya, akivel szemben az ottani hatóságok ugyanezt az intézkedést alkalmazták. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint a folyamatos zaklatások közrejátszhattak az asszony korai halálában.

Hatvanhét esztendős korában elhunyt Tamás Anikó, aki egyike volt azoknak, akiket a magyar állampolgárság felvétele miatt fosztottak meg szlovák állampolgárságától. Édesanyja, a százesztendős tanítónő, Tamás Aladárné – Ilonka néni – hasonló helyzetben van. A határozattal mindketten elveszítették bejelentett lakóhelyüket és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogukat is. Tamáséknak az Emberi Méltóság Tanácsa ígért akkor jogi segítséget.

A szlovák hatóságok döntése egyébként súlyosan érintette a két idős nőt, hiszen Tamás Anikó szívinfarktusa miatt kórházba került, és hosszas kezelésre szorult. Emiatt az édesanyja századik születésnapjára szervezett kisebb ünnepségen sem tudott részt venni májusban – tájékoztatott Lomnici Zoltán, a tanács elnöke. Később azonban úgy tűnt, hogy az állapota javul, de pénteken Lomnicit arról tájékoztatták, hogy az asszony elhunyt.

Az Emberi Méltóság Tanácsa Tamásék ügyében még idén februárban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult. A beadványban három olyan pont szerepel, amelynek kapcsán felvetődik, hogy a szlovák állam megsértette az emberi jogok európai egyezményét – tájékoztatott akkor Lomnici.

Az egyik a diszkrimináció tilalma, vagyis: a kettős állampolgárság miatt nem lehet különbséget tenni az egyes emberek között. Ugyanakkor – az egészségbiztosítás megvonása miatt – felvetődik a tulajdonhoz való jog sérelme, s kérdéses az is, hogy érvényesült-e a tisztességes jogorvoslathoz való jog. A besztercebányai körzeti hivatal az állampolgárság megvonása miatt beterjesztett panaszra csak annyit válaszolt, hogy az nem megalapozott, de nem jelöltek meg semmilyen jogorvoslati lehetőséget. A szlovák hatóságok később – talán a testület fellépésének hatására is – úgy döntöttek, hogy a térítésmentes egészségügyi ellátást mégsem vonják meg, ezért legalább Tamás Anikó kórházi kezelésének költségeit nem hajtják majd be az idős édesanyán.

Tamás Aladárné ennek ellenére is igen nehéz helyzetbe került – jelentette ki Lomnici –, hiszen közvetlen támasza Anikó lánya volt. Egy másik lánya Vácott él, ezért tőle a szerény körülmények között, egy lakótelepi lakásban élő Ilonka néni kevesebb segítséget remélhet.

Lomnici úgy véli, emberiességi és jogi oldalról is felvetődhet a szlovák állam felelősége, hiszen a két idős nő elveszítette állampolgárságát, s szerinte nem zárható ki, hogy a folyamatosan zaklatások közrejátszottak Tamás Anikó korai halálában. Ráadásul a szlovák alkotmány sem teszi lehetővé – emelte ki –, hogy az állampolgárságától a hatóságok egyoldalú döntése alapján fosszanak meg bárkit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.