A hatodik koporsó "eltemetéséről" később intézkednek

Az Újszínházban jövő februárban műsorra tűzik Csurka István Megmaradni című drámáját. A nagy vihart kavart "A hatodik koporsó" című Csurka-mű esetleges későbbi bemutatásáról a színház nem kívánt nyilatkozni. A teátrum sajtófőnöke szerint az első félévben biztosan nem kerül színpadra, igaz, ezt korábban sem tervezték.

Az évad második felében - amelynek munkatervét most állítják össze - a Megmaradni című Csurka-darabot mutatja be a teátrum - közölte a színház a távirati irodával szerdán. Mint Mészáros Sándor, a teátrum sajtófőnöke elmondta, arról, hogy a mű a februárban bemutatandó darabok közé kerül, kedden értesült az igazgatótól.

Az Újszínház 2012-2013-as évadának műsorán korábban A hatodik koporsó című Csurka-mű szerepelt. A teátrum korábban a szezon "húzó darabjának" nevezte a drámát, amelynek bemutatása ellen többen tiltakoztak, és Tarlós István főpolgármester sem támogatta a darab műsorra tűzését.

Mészáros Sándor hangsúlyozta, hogy a teátrum első félévi munkatervében nem szerepel - ahogy eddig sem szerepelt - A hatodik koporsó bemutatása. "Az évad első felében biztos, hogy nem mutatjuk be, de nem is terveztük" - fogalmazott a sajtófőnök. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben műsorra tűzik-e a darabot, azt a választ adta, hogy erről nem nyilatkozik.

Fischer Ádám karmester augusztus közepén közölte: ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban az általa antiszemita darabnak nevezett A hatodik koporsó bemutatása ellen.

Tarlós István múlt csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy nem támogatja a darab színházi bemutatását. Szavai szerint noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

A városvezető az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé a darab esetleges bemutatásáért. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét, és bízik abban, hogy az ér valamit. A főpolgármester szólt arról is: megingathatatlan abban, hogy nem szabad letagadni, ami a múltban megtörtént, és képviselni kell, hogy vannak dolgok, amelyek többé nem ismétlődhetnek meg. Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".

Tarlós István az MTI-vel kedden azt közölte, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót az Újszínházban, a városvezető jelezte, hogy a döntésről aznap értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.

Csurka István, aki több évtizedes kihagyás után jelentkezett új drámával, 2011 februárjában beszélt A hatodik koporsó című darabjáról az MTI-nek. A színmű címe a Nagy Imre 1989-es újratemetésekor használt, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése során meggyilkolt magyar fiatalokat jelképező koporsóra utal. A szerző a darab megjelenésekor elmondta, hogy A hatodik koporsó nem egy alakja valós történelmi személy, a darab azonban nem egykori események színrevitele, hanem a Magyarország fölött egykor döntéseket hozók valamiféle szembesítése döntéseik következményeivel egyfajta utólagos irodalmi igazságtétel érdekében. A hatodik koporsó üzenete szerint minden nemzetek között kirobbant viszály, amely az első világháború után történt - így az 1956-os magyar forradalom leverése is - a Párizs környéki konferenciák döntéseiben gyökerezik, amelyeket nem a világháborúban győztes nemzetek ítélete, hanem fölsőbb, pénzügyi körök minden háborúban üzletet látó szándéka határozott meg - mutatott rá Csurka István, aki szerint Trianonban tetőzött az a fajta történelemhamisítás, amely azóta is meghatározza a közgondolkodást.

Mészáros Sándor az MTI-nek szerdán elmondta: az Újszínházban az első félévben számos új előadást láthat a közönség, elsőként a nyáron Szentendrén már bemutatott Giorgio Pianosa (Pozsgai Zsolt) Mert a mamának így jó című komédiát. A nagyszínpadon mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját, Nyirő József Jézusfaragó ember és Tamási Áron Ábel című művét. Megtartják Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című tragikomédiájának hivatalos bemutatóját, műsorra tűzik Csurka István Deficit és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című darabját, valamint Csurka László és Maros Gábor szereplésével a Te két szőke gyerek! című előadást, továbbá egy gyerekdarabot is láthat a közönség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.