A hatalom visszavág

Úgy tűnik, a hatalom visszavág a tiltakozóknak, egyetem- és székházfoglalóknak. Azonnali hatállyal be akarják csukni a Sirályt.

A főváros emberei a katasztrófavédelemmel és őrző-védőkkel – később rendőrökkel – megerősítve megszállták a Király utcai Sirály művészeti központot, amely az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető civil szerveződések, többek között a Hallgatói Hálózat vagy a Fidesz-székház megszállóinak fő bázisa lett, és ezt kormánykörökben is így tudják. A hivatali emberek 11 körül jelentek meg, feltörték és lecserélték a zárakat. A bent lévők nem hajlandók kimenni, de a biztonsági őrök senkit nem engednek be. Az épület előtt mindenesetre gyülekeznek a szimpatizánsok.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Schönberger Ádám, a Sirály egyik vezetője elmondta, hogy csütörtök délután fél 5-kor kaptak egy e-mailt a fővárostól, hogy ma reggelig el kell hagyniuk a helyet. Ez szerinte nonszensz kérés, hiszen egy 600 négyzetméteres, berendezett helyről van szó. Azt is elmondta, hogy nincs most más lehetőségük, mint hogy átadják a helyet, de ők ma reggel úgy érkeztek a helyszínre, hogy ennek menetéről majd tudnak tárgyalni.

A Sirály, a főváros egykori könyvesházának kálváriája 2007-ben kezdődött, hosszú per zajlott a főváros és a bérlők között. Többször próbálták bezárni, tavaly hatóságilag meg is tették, végül nyitva maradt, a Fővárosi Önkormányzat tudtával, de jogcím nélkül működik.

Egyre feszültebb a hangulat a reggel óta "blokád" alatt álló Sirályban. Késő délután dulakodás alakult ki a biztonsági őrök és a Sirályt elfoglaló tüntetők között. "Ilyeneket eszek reggelire", mondta az egyik őr, majd többek között lapunk helyszíni tudósítóját is lökdösni kezdte a belső bejáratnál. A kocsmafoglalók a helyszinen lévő rendőröknél feljelentést tettek személyi szabadság korlátozása miatt.

Közben a szórakozóhely pincéjében – a hátsó bejáraton keresztül – több töcatnyi szimpatizáns gyűlt össze, a pince bejáratát elbarikádozták, de biztonsági őrök és a rendőrök sem engednek senkit se le, se fel. A tüntetők kitartanak, állitásuk szerint jogszerűen tartózkodnak a fővárosi önkormányzat által lezárt klubban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.