A hálapénz felét kérjük a kórháznak adni

Magyar Nemzet: Rendszerszintű hibák a nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Népszava: Pesti bírák nem ítélhetnek a kurucinfo-perben. HVG: Vizitdíj helyett a hálapénz fele. Heti Válasz: Lovasi nyíltan szeret beszélni. Vas Népe: Tizenegy forint kevés egy kiló almáért!

Mindenki felelős a láncban. A volt kémfőnök a kormányt és a titkosszolgálati vezetőket bírálja - ezzel indít ma a Magyar Nemzet. „Ficsor Ádám távozó titokminiszter nem tartja magát felelősnek a romák elleni gyilkosságsorozat kapcsán a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) történt hibákért. Kocsis Kálmán, az Információs Hivatal volt főigazgatója ugyanakkor a kormányt és az elhárítás volt főnökét bírálta az üggyel összefüggésben, és a nemzetbiztonsági törvény módosítását szorgalmazta a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Súlyos rendszerszintű hibákra világított rá a Nemzetbiztonsági Hivatal belső vizsgálata, amelyek gyakorlatilag meghiúsították a Cég eredményes működését a romagyilkosságok megelőzésében, illetve felderítésében. Mire vezethető vissza az, hogy elégtelen teljesítményt nyújtott az elhárítás? - kérdezte a Magyar Nemzet Kocsis Kálmánt.

- Az egyik ok szerintem az lehetett, hogy későn született meg a felismerés: a gyilkosságsorozat nemzetbiztonsági üggyé vált. A bűncselekmény nyomán létrejött etnikai feszültségek ugyanis idővel már az ország stabilitását is veszélyeztették. Ez a területet irányító miniszter, elsősorban Szilvásy György felelőssége. A kormánynak is fel kellett volna hívni a figyelmet arra, hogy ebbe az ügybe szükséges a szolgálatok bevonása. Ficsor Ádám miniszter idővel már beszélt róla, hogy intézkedési tervet készítettek az egyre súlyosabbá váló probléma kezelésére, arról azonban nincsenek információk, hogy ez már megtörtént-e Szilvásy György minisztersége idején. A második komoly probléma az NBH-ban tapasztalt rendszerszintű hiányosságok mellett az volt, hogy a rendőrség sem kérte a titkosszolgálatok segítségét, leszámítva persze azt, hogy a szakszolgálat munkáját igénybe vették. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy összefüggés van a romák elleni támadások között, létre kellett volna hozni egy közös koordinációs központot."

Fehérvárra megy a kuruc.info-per - címmel arról ír a Népszava, hogy vádlott és védője kérésére kizárták vád tárgyát képező cikkbe által érintett bírókat az ítélkezésből. (Azt nem lehet tudni, mi lett volna, ha minden magyarországi bíró adatait nyilvánosságra hozta volna az elkövető.)

„A Székesfehérvári Városi Bíróságon folytatódik a kuruc.info főszerkesztője, M. Balázs ellen indított per az után, hogy kizárták a Fővárosi Bíróság (FB) összes bíráját az ügyből - tudta meg lapunk. A férfi ellen - aki egyes hírek szerint azonos a korábban a Demokratánál dolgozó Molnár Balázzsal - még 2008. december 3-án emelt vádat a Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés vétsége miatt. Ennek oka az volt, hogy egy bírákat és ügyészeket rágalmazó, 2006 októberében több alkalommal frissített cikket adott közre a radikális honlap. Ez A forradalmárokat börtönbe juttató bírák, ügyészek neve, képe, telefonszáma címet viselte, s a 2006-os őszi események kapcsán született.

Az ügyben idén március végére már kitűzték az első tárgyalási napot, ám a vádlott és védője kizárási kérelmet nyújtott be az összes FB-s bíró ellen. Pont ők ugyanis azok, akiknek az adatait a honlap nyilvánosságra hozta. Az ezzel kapcsolatos iratokat az FB nyár előtt átküldte a kizárásokról dönteni illetékes Fővárosi Ítélőtáblának, ám ez először csak hiányosan sikerült. Ezért az FB-nek pótolnia kellett a hiányokat. A kizárásokról szóló döntések nemrégiben születtek meg.

A táblabíróság határozata az ügy elsőfokú elbírálásából a Fővárosi Bíróság illetékességi területén működő összes kerületi bíróság bíráját kizárta, míg az ügy másodfokú elbírálásától az FB munkatársait »tiltotta el«. Ezért került át az ügy a Székesfehérvári Városi Bíróságra, illetve - ha lesz másodfokú eljárás - a Fejér Megyei Bíróságra."

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatójának az intézményben kifüggesztett kérését teszi közzé a ma megjelent HVG. „...az utóbbi hetekben megjelent főigazgatói tacepao arra kéri a betegeket, hogy az orvosnak szánt hálapénz felét adják az intézménynek. A nyilvánosságot kedvelő Csiba Gábor főigazgató, aki a KDNP országos elnökségének tagja, 2007 augusztusában elsőként ragasztotta a vizitdíj-automata mellé Gyurcsány Ferenc és Horváth Ágnes miniszter képét. A megyei kórháznak, amely 2004-ben 10,6 milliárd forintból gazdálkodott, tavaly 16,2 milliárdból kellett kijönnie" - álla a lapan.

A főigazgató levelének részlete: „Nem tudjuk, hogy Ön szánt-e bármit, bármennyit is hálája kifejezésére és erre biztatni nem akarjuk, megakadályozni meg nem tudjuk. Arra kérjük csupán, hogy ha szánt valamennyit hálája kifejezésére, annak a felét ne az érintett orvosnak, hanem a kórház működésének elősegítésére adja. A befizetés megoldható az osztály főnővérénél, gazdasági nővérénél nyugta ellenében." (Azt nem tudni: a főigazgató miért nem az orvosokat kéri meg, hogy adják a hálapénz egy részét a kórháznak.)

Kibeszéletlen félelmeink - ez a címe a mai Heti Válasz Lovasi Andrással készített interjújának (Stumpf András kérdezte a Kispál és a Borz énekes-gitárosát). „-Senkit sem vagyok hajlandó utálni azért, mert másmilyen, és az összeesküvés-elméleteket sem szeretem. Tény viszont, hogy a Jobbik azért lett az, ami, mert sokáig rákényszerítették az országra a politikai korrektséget. Vicc, hogy az ember zavarba jön egy interjúban, hogy akkor mit is kell mondani, romát-e vagy cigányt. A politikusoknak persze be kell tartaniua ezeket aszabályokat, ugyanez viszont nem várható el a néptől. Őszintén kell beszélni, mégpedig azok szája íze szerint, akikben feszültség van, mert úgy érzik: rossz irányba mennek a dolgok, miközben EU-s és másféle normákra hivatkozva várják el tőlük, hogy elfogadjanak józan ésszel föl nem érhető dolgokat."

Az alacsony felvásárlási árakmiatt több almatermelő kilátástalannak látja jövőjét Vas megyében - írja csütörtökön a Vas Népe. A lap szerint az idén az ipari almáért 4 eurócentet, vagyis 11 forintot fizetnek. Ennyi még a szedési költséget sem fedezi. Így a régióban egyre több termelő küzd a mindennapi megélhetésért. Sokan attól félnek, újra előáll a tavalyi helyzet, amikor olcsó kínai sűrítmény került az európai piacra, ami nemcsak az árat csökkentette egyharmadával, hanem eladhatatlanná tette a termék nagy részét. Az Alma Terméktanács szerint a felvásárlási árak miatt megszűnés fenyegeti az almatermesztést - áll a lapban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.