A hajléktalanokról a szakmával és nem az emberekkel kellene konzultálni

Veszélyes társadalmi konzultációt folytatni arról, mi legyen a hajléktalanokkal, erről kizárólag hozzáértők bevonásával lehet dönteni – állítja a Máltai Szeretetszolgálat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) elnöke és alelnöke szerint veszélyes társadalmi konzultációt folytatni arról, mi legyen a hajléktalanokkal. Kozma Imre és Vecsei Miklós a fedél nélküliek ügyében a napokban levelet írt az országgyűlési képviselőknek, és felajánlotta segítségét a megoldások keresésére.

A képviselőknek szóló levél másolatát hétfőn juttatták el az MTI-hez. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy "vannak olyan felelősségteljes döntések, amelyeket csak hozzáértők bevonásával lehet meghozni". Veszélyes útnak tartjuk, ha a társadalommal konzultálunk arról, "mi legyen a sorból kilógó emberekkel" - írták.

Az MMSZ vezetői ezzel utaltak a miniszterelnök december 3-ai parlamenti bejelentésére, amely szerint nemzeti konzultációba kezd a megyei jogú városokban, hogy kikérje az ott lakók álláspontját a kérdésről. Orbán Viktor szerint ha e vélemények eltérnek az Alkotmánybíróság (AB) állásfoglalásától, akkor a kormányzat olyan indítványokat terjeszt a Ház elé, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön.

Az AB november közepén alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Kozma Imre és Vecsei Miklós emlékeztettek arra, hogy az MMSZ 23 éve gondoskodik a legelesettebbekről, köztük a hajléktalan emberekről. Ez idő alatt évről évre minden télen hatalmas vitát kavart az utcán megfagyó vagy a fűtetlen otthonokban kihűlő emberek tragédiája. Jelezték: a rendszerváltás óta több mint ötezer ember halt meg így.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyomor világában dolgozó szakemberek életében a siker mértékegysége más, mint az üzleti életben, az oktatásban vagy akár az közigazgatásban.
 Közölték, támogatnak minden olyan gondolatot, amely összeegyeztethetetlennek tartja az utcai létezést az emberi méltósággal, és minden olyan kezdeményezésben partnerek lesznek, amely az emberi élet szolgálatában áll.

Az MMSZ vezetői azt írták, úgy gondolják, "a kormány által megszabott irány jó"; meg kell szüntetni a hajléktalanságot, meg kell erősíteni a lakhatás biztonságát, meg kell védeni a családokat. Azt is kérték ugyanakkor, a döntéshozók vegyék figyelembe, hogy "a társadalmi üzenetekbe foglalt kérdések csak a megfelelő eszközökkel válaszolhatók meg".

A fővárosi hajléktalanellátás elmúlt éveinek tapasztalatai azt mutatják - tették hozzá -, hogy elszánt akarattal, türelmes együttműködéssel a korábban kilátástalannak tűnő problémák is megoldhatók.
 Közölték, egyéni megoldásokat kell keresni a legsúlyosabb társadalmi betegségre, a hajléktalanságra is, és ehhez az MMSZ felajánlja a segítségét.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.