A hajdú-bihari szocialisták kiakadtak a fideszes elnökön

A szocialisták rendkívüli közgyűlés összehívását sürgetik a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatnál, mert szerintük a fideszes elnök törvénysértő módon állapodott meg a kormányzattal a megye ingó és ingatlan vagyonának állami kézbe adásáról. Az elnök szerint azonban minden jogszerűen történt.

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes elnöke, Bodó Sándor megállapodást írt alá a kormányzattal a megyei önkormányzat tulajdonában lévő ingó és ingatlan vagyon állami tulajdonba adásáról, amivel súlyosan megsértette az önkormányzati törvény és az államháztartásról szóló jogszabály rendelkezéseit, valamint az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletét - jelentették ki mai, debreceni sajtótájékoztatójukon a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagjai.

A szocialista politikusok - Csige Tamás hajdúdorogi, Kövér Mihály Csaba nyírmártonfalvai és Tóth József polgári polgármester - a közgyűlési elnök titkárságán egy levelet adtak át, amelyben arra kérik Bodó Sándort, hogy hívjon össze rendkívüli közgyűlést, s tájékoztassa a testületet arról, hogy milyen körülmények között született a megállapodás, s milyen felhatalmazás alapján rendelkezett a megyei önkormányzat ingó és ingatlan vagyonáról, illetve annak átadásáról.

Az MSZP-s politikusok szerint Bodó Sándornak csak a megyei önkormányzat fölhatalmazása alapján lett volna joga megállapodást aláírni a megyei vagyon állami kézbe adásáról. Hozzátették: furcsa, hogy a megye több mint 4,3 milliárdos adósságának állami rendezéséért cserébe az elnök több tíz milliárd forintot értékű vagyonról mond le, hiszen olyan ingatlanokról és értékekről van szó, mint a megyei Kenézy Kórház, a Déri Múzeum épülete és kincsei, a megyei könyvtár és levéltár, valamint magának a megyeházának az épülete.

Az ügyről Bodó Sándor érdeklődésünkre azt mondta: jogszerűen járt el, amikor a megállapodást aláírta. Hozzátette: az elmúlt hónapokban már a közgyűlés elé került az önkormányzat adósságának kérdése, de a további tárgyalásokhoz a közgyűlés elnökeként szüksége volt a kormány "írásos garanciájára" arra nézvést, hogy az állam kisegíti az önkormányzatot. Bodó Sándor szerint igazságos és helyes döntés, hogy az állam kárpótolni igyekszik a megyei önkormányzatokat, s így a hajdú-biharit is, amelytől az elmúlt években mintegy négy milliárd forintos forrást vontak meg az előző kormányzatok.

Kérdésünkre, miszerint milyen felhatalmazás birtokában írt alá megállapodást a megyei önkormányzat vagyonának sorsáról, Bodó Sándor közölte: egyelőre arról született megállapodás, hogy az állam segítséget nyújt az önkormányzatnak, így az ingó és ingatlan vagyon sorsának rendezése további tárgyalások, egyeztetések napirendje lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.