A HaHa aktivistái megrohamozták a minisztériumot

Mintegy húsz fiatal rohamozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületét a Szalay utcában - a tüntetők bejutottak az épületbe, a biztonsági őrök előbb rájuk zárták az ajtókat, majd rendőrök is bementek utánuk.

"Sajnálatos módon ma reggel 10 órakor beszüntette munkáját a 2012-ben átkeresztelt Emberi Erőforrások Minisztériuma” – közölte a HaHa, melynek aktivistái hozzátették: „a mai napon, mint felelős állampolgárok elbocsájtottuk a minisztérium vezetőit, felelősségre vonva őket eddigi döntéseikért. A minisztérium további dolgozóit pedig felkértük arra, hogy segítsenek megszervezni az új minisztériumot, amely nem a kormány agymenéseinek, hanem az állampolgárok érdekeinek megfelelően működik a továbbiakban”.

Hahások a minisztérium előcsarnokában

Azt állítják, hogy „az elbocsájtásokat követően” a Minisztérium előterében megnyitották Ügyfélszolgálatukat, ahol várják az érdeklődők panaszait, kérdéseit és javaslataikat a minisztérium további működésére vonatkozóan.

A Hvg.hu beszámolója szerint mintegy húsz fiatal rohamozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületét a Szalay utcában. A tüntetők átrohantak a biztonsági kapukon és bejutottak az épület előterébe – írja a lap. A biztonsági őrök a tüntetőkre zárták az ajtót, így most az épületben ragadtak az Emmi munkatársaival együtt. A tüntetőknek azt mondták, kihívták a rendőrséget is, akik nem sokkal később ki is érkeztek a helyszínre, és bementek a tüntetők után, akiket végül lekísértek az előtérbe, ahol felolvasták a "minisztériumi vezetők szégyenlistáját", vagyis azok névsorát, akiket szerintük el kellene bocsátani az intézményből.

A listán szerepel Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. A Hallgatói Hálózat Facebook-oldala szerint Maruzsa Zoltán odament az Emmi épületén belül tüntetőkhöz, hogy beszéljen velük.

A roham után a kiérkezéső rendőrök elzárták az Emmi bejáratát, így nem engednek be újabb tüntetőket az épületbe, csak rendőröket. Néhány más tüntető az épületen kívül gyülekezik olyan táblákkal, mint "Köszönjük a Stadionépítésért Felelős Államtitkárság, a Forráskivonó Államtitkárság, a Békemenetért Felelős Államtitkárság, a Agitációs és Propaganda Államtitkárság, Népbutító Államtitkárság, a Szegregációért Felelős Államtitkárság, a Rezidenstörvényért Felelős Államtitkárság és a Párválasztóért Felelős Államtitkárság áldozatos munkáját", illetve "Hallgatói Hálózat Ügyfélszolgálat".

A Hallgatói Hálózat közölte, az aktivistái azért mentek be az Emberi Erőforrások Minisztériumába, "hogy leváltsák annak jelenlegi vezetését". A HaHa közleménye szerint "a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrás-kivonási Minisztérium mindeddig rettenetesen végezte a munkáját", ezért pénteken a tüntetők "mint felelős állampolgárok" elbocsájtották a minisztérium vezetőit, felelősségre vonva őket eddigi döntéseikért.

"A minisztérium további dolgozóit pedig felkértük arra, hogy segítsenek megszervezni az új minisztériumot, amely nem a kormány agymenéseinek, hanem az állampolgárok érdekeinek megfelelően működik a továbbiakban" – írta a HaHa, amely a Minisztérium előterében megnyitotta "Ügyfélszolgálatát", ahol várják az érdeklődők panaszait, kérdéseit és javaslataikat a minisztérium további működésére vonatkozóan.

A HaHa azt is közölte, hogy a minisztériumi vezetés elmozdításának szükségességének pontos okait, viselt dolgaikat június 2-án, vasárnap szakszervezetek és civil szervezetek képviselői fogják a nyilvánosság elé tárni, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett tüntetés 14 órakor kezdődik az Eötvös-szobornál, innen vonulnak át a Szalay utcai elé, ahol összegzik az elmúlt évek kormányzati ballépéseit és felvázolják az oktatás helyrehozásának lehetséges módjait.

Hoffmann Rózsa az akció kapcsán elpanaszolta, hogy az épületben lévő több száz dolgozó megriadt a fiataloktól, és elővette a Fidesz szokásos kommunikációs kártyáját: a fiatalok politikai befolyásolás alatt teszik, amit tesznek. Ha nem így lenne, akár bohóckodásnak is lehetne nevezni az akciót. Ő ugyan nem mondta ki, de Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője kifejtette helyette is, hogy "a Hallgatói Hálózat akcióiban részt vevők nagy része Bajnai csapatában focizik, a volt miniszterelnök megint a hallgatói szervezettel végezteti el a piszkos munkát".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.