A Gödör Klubnak mennie kell

Jövő hónapban távoznia kell az immáron egy évtizede működő Gödör Klubnak az Erzsébet térről.

A döntéshozók és a Gödör Klub stábja között hónapokon át tartó bíztató tárgyalások és együttműködés után az UNI-CO építésziroda tulajdonába tartozó Gödör Klubnak február 1-gyel távoznia kell az Erzsébet-térről - adta közre körlevélben az eddigi üzemeltető stáb. A Gödör Klub a döntéshozóknak 2012. januárban leadott utolsó ajánlatára január 17-én reggel kapott választ. Az Erszébet téri Kulturális Központ és Parkba új klub jön, új programszervezőkkel. A döntést pályáztatás nem előzte meg. A Gödör Klub értetlenül áll a helyzet előtt.

A Gödör Klub 2002 óta működik az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkban, az UNI-CO Kft. építész iroda bejegyzett szellemi tulajdonaként. Művészeti, kulturális és civil tevékenységét a Gödör Klubért Kulturális Egyesület támogatja.

Az ingatlan tulajdonosa Budapest Fővárosi Önkormányzata. Fenntartása a Magyar Állam és a Budapest Főváros Önkormányzata által 2002-ben kötött szerződés szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumra hárul. A Gödör Klub működtetését és az ingatlan üzemeltetésének bonyolítását az UNI-CO Kft. építész iroda végzi a minisztériummal kötött megállapodás szerint.

Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park, a 2000-ben kidolgozott koncepció szerint önfenntartó „városi agora”, nyitott, multifunkcionális kulturális helyszín; egyszerre közpark, kulturális-közösségi tér, kortárs művészeti központ, civil rendezvények helyszíne és szórakozóhely. A létrejött közösségi tér egyszerre kívánt találkozóhelye progresszív művészeti-kulturális eseményeknek, generációknak és egyúttal alkalmat teremteni a társadalom aktuális kérdéseiről való párbeszédeknek.

A klub viszonylag rövid idő alatt önerőből Budapest egyik meghatározó kulturális és közösségi helyszínévé vált. Az állandósuló ideiglenesség következtében hosszabb távon tervezhető bevétel híján a keresztfinanszírozáson alapuló önfenntartó kulturális működés is megvalósult.

A klubnak évente mintegy 150 000 látogatója van. Évi több mint ezer rendezvényt - közel nyolcszáz könnyűzenei koncert, összművészeti fesztiválok, hagyományőrző táncház, kortárs táncelőadások, színház és performanszok, kiállítások, táncoktatás, workshopok, irodalmi programok, könyvbemutatók és civil rendezvények - tartanak.

2010-ben ZöldGödör címmel indult programjuk, amelynek részeként a szervezők együttműködnek számos ország nagykövetségével, hazai és határon túli kulturális intézetekkel, az Európai Unió Bizottságával, civil szervezetekkel és egyetemekkel.

A Gödör Klub legjelentősebb, évek óta megrendezett saját fesztiváljai: Athe Sam! / Itt vagyunk – Roma Összművészeti Fesztivál, Víg-Végnapjaink Fesztivál (A Zene Ünnepétől Szent Iván éjjeléig), Világveleje fesztivál, Gödör Esszencia, Budapesti Tánc- és Performance Fesztivál, d’Watt Nemzetközi KortársTánc Találkozó.

A Gödör Klub kulturális működtetéséhez semmilyen költségvetési támogatásban nem részesülünk, a klub önfenntartó módon működik. A mélygarázs működtetéséből származó bevételből az eredeti üzemeltetési koncepció ellenére a minisztérium 2005 óta csak részben csorgat vissza valamit. A hiányzó forrásokat az építészeti iroda egyéb bevételeiből pótolja ki.

A Design Terminál veszi át az eddigi Gödör Klub működtetését február 1-jétől, mivel az eddigi üzemeltető szerződése január végén lejár. A programszervezésre Muraközy Pétert, a Volt fesztivál és a Balaton Sound programigazgatóját kérte fel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Vagyonkezelő Központja, valamint a Design Terminál Nonprofit Kft. - közölte mai sajtótájékoztatóján Englert Róbert, utóbbi cég ügyvezetője.

A döntés okaként a racionális működtetést jelölte meg az ügyvezető hiszen a két intézmény egymás mellett található, közös az energetikai rendszerük és eddig is több programban együttműködtek. A két intézmény összefoglaló neve Erzsébet téri Kulturális Központ és Park lesz.

VilágVeleje Fesztivál a Gödör Klubban
Kurucz Árpád 2008.01.24. Digitális 47. sz. DVD. Gödör klub fesztivál Gödör Klubban a VilágVeleje Fesztivál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.