A gimnazisták is csatlakoztak a diáklázadáshoz

Több középiskolában ülősztrájkkal tiltakoznak csütörtökön a diákok a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkenése ellen.

A Facebookon létrehoztak egy Országos diáksztrájk a keretszámok drasztikus csökkentése ellen nevű oldalt is. A felhívás szerint "A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták érdekeinek megvédésére. Országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítunk fel minden érintettet! Forduljatok ti is a döntéssel szemben azáltal, hogy 2012. december 13-án, azaz csütörtökön mikor bementek az iskolátokba, nem mentek be az órákra, ne vegyetek részt a tanításon, a folyosón tartsatok ülősztrájkot! Segíts Te is hirdetni az eseményt! Hívd meg ismerőseid, diáktársaidat, posztold a faladon, hogy minél többen csatlakozhassanak a sztrájkhoz." 

Csütörtök reggel többek között a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban nem kezdődött meg a tanítás a tiltakozás miatt, de ezeken kívül  az ország sok középiskolájában is tiltakoznak a diákok. Pécsen azt hangoztatták, hogy azért jelentkeztek gimnáziumba, mert tovább akarnak tanulni, nem számítottak rá, hogy időközben kiderül: "tanulni csak az tud majd, akinek pénze is van rá, vagy vállalja az eladósodást, a röghöz kötést".

Tiltakozó diákok a a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban
Pécs, 2012. december 13. Diákok "Volt egy álmom: diploma" feliratú transzparenst tartanak a kormány felsőoktatást érintő intézkedései ellen tartott ülősztrájkon a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban 2012. december 13-án. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A gimnazisták demonstrációjának ideje alatt egyetemisták transzparensekkel jelentek meg a városháza előtt, majd a Leőwey épülete elé vonultak, hogy szolidaritásukról biztosítsák a középiskolásokat. 

A középiskolások csatlakozása a hallgatók tiltakozásához mindenesetre csattanós válasz Giró-Szász Andrásnak, aki szerdán azt mondta,: "az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint, hiszen a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd". 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.