A génvizsgálattal bizonyítja egy jobbikos, hogy nem zsidó és nem cigány

Egy állítólagos genetikai vizsgálat állítólagos eredménye terjed az interneten, amit egy szélsőjobboldali hírportál szerint az egyik zalai jobbikos politikus rendelt meg.

Egyelőre nem tudni, hogy valódi-e, de annyi biztos: egy két évvel ezelőtt készült orvosi lelet terjed az interneten. A dokumentumon – amit egy diagnosztikai központ állított ki – a vizsgálat eredménye szakaszában ez olvasható: „A genetikai vizsgálat során (kitakart rész) esetében nem találtunk roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot."

Az egyik szélsőjobboldali hírportál szerint a vizsgálatot egy Zala megyei jobbikos politikus készíttette még az önkormányzati választások előtt, hogy így bizonyítsa származását választóinak. A portálnak így magyarázta a dolgot: „A genetikakutató doktor azt mondta, hogy ezzel száz százalékos bizonyossággal meghatározható a származási kérdés, felmenői rendszerben. A cég garanciát is vállal az eredményre, ugyanis nemzetközi szabványok szerint dolgoznak, így bíróságok előtt is megáll a hitelesített lelet. Amúgy, az etnikai érintettséget egészen kicsi százalékban (ezrelékben) is ki tudják mutatni (a genetikai formulák vizsgálatával).”

Bár a neten fellelhető dokumentumról szinte minden lényeges adatot kitakartak, a Petőfi utca blog szerint a vizsgálatot a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Központ Kft. készítette. Legalábbis ez olvasható ki a „leleten" található cégadatokból.

A kft. tulajdonosai dr. Nagy Zsolt genetikai szakértő és a jelenleg Olaszországban játszó Benedek Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázó, akinek nagyapja egyébként 1938-ban a zsidótörvények miatt kényszerült évekre félbehagyni rendkívül sikeres színészi pályafutását – emlékeztet a blog. A cég honlaján egyébként pirossal kiemelve olvasható a figyelmeztetés, hogy "Családfa vizsgálattal nem foglalkozunk".

Benedek Tibor az Indexnek nyilatkozva elhatárolódott az ügytől. Elképedve és felháborodva fogadtam a hírt, amelyben nevem a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft-vel és a cég által kiadott szégyenletes genetikai igazolással kapcsolatban merült fel - mondta. Néhány évvel ezelőtt, laikus, az orvostudomány eredményei által lenyűgözött érdeklődőként sajnos valóban betársultam a vállalkozásba, azonban a cég által végzett vizsgálatokhoz és az általuk kiadott papírokhoz soha semmi közöm nem volt. A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. tevékenységétől, különösen pedig a mostani ügyben napvilágra került genetikai igazolástól a leghatározottabban elhatárolódom. Emellett - az eddigiekben is inkább csak jelképesnek mondható - cégtulajdonosi státuszomat a lehető legrövidebb időn belül megszüntetem a vállalkozásban - nyilatkozta az olimpiai bajnok az Indexnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.