A Fővárosi Közgyűlés áthelyezi Asztanát

Öt fővárosi - köztük három csepeli - közterület nevének megváltoztatásáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Asztana nevét pedig mégsem józsefvárosi, hanem egy városligeti helyszín viseli majd.

Tavaly októberben átneveztek egy közterületet, amely korábban Tersánszky Józsi Jenő nevét viselte. Az író nevét most - a városrészhez kötődése okán - a XII. kerületi jelenlegi Kisdobos köz veszi fel.

A III. kerület kezdeményezésére a Tégla utca Gelléri Andor Endre író nevét kapja meg, aki gyerekkorát az Óbudai Téglagyárban töltötte, és írásai jórészt óbudai élményeiből építkeztek.

A csepeli képviselő-testület a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vevő személyekről való elnevezés törvényi tilalmára hivatkozva kérte három közterületi elnevezés megváltoztatását. A Gombos Ferencről elnevezett Gombos tér Koncz János nevét veszi fel, aki 27 évig volt a kerület főjegyzője. A Bordás Andrásról elnevezett Bordás utca az 1956-ban kivégzett Kőrösi Sándor nevét viselheti, a Láng Kálmán utca pedig Magasházy Ödönnek és fiának, Ádámnak állít emléket - mindkettejüket kivégezték összeesküvés és kémkedés vádjával.

A közgyűlés legutóbbi ülésén teret nevezett el Kazahsztán fővárosáról, Asztanáról a VIII. kerületben. A városvezetés ennek visszavonását kezdeményezte, mivel indoklásuk szerint találtak egy kedvezőbb elhelyezkedésű területet. Az új helyszín a Városligeti körút középső része, az Olof Palme sétánytól a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor sarkáig tartó szakasz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.