A Fővárosi Bíróság bocsánatot kér bírájának tettei miatt

Tegnap megírtuk, hogy elküldték a Fővárosi Bíróságról a mindszenti beteg ügyében intézkedő bírót. Ma a bíróság elnöke bejelentette: ötven ügyében találtak szabálytalanságot!

Ötven ügyben találtak szabálytalanságokat a mindszenti beteg ügyében eljáró volt bíróhoz köthető eljárásokban, ezért újra átvizsgálják a közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt is eljárás alá vont bíró ügyeit - közölte Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gatter László elmondta, hogy a három évig tevékenykedő, „szakmailag igen felkészült bíró" mentális problémák miatt vált alkalmatlanná a határozatlan idejű bírói kinevezésre. A tevékenysége kapcsán folytatott vizsgálat során kiderült, hogy korábbi ügyeiben elkövetett szabálytalanságait írásbeli figyelmezetés ellenére megpróbálta elfedni, korrigálni.

Az elnök ismertetése szerint az eljárás alá vont volt bíró hat év tapasztalattal került a Fővárosi Bíróságra, korábban a Legfelsőbb Bíróságon titkárként és fogalmazóként dolgozott. Határozott időre, három évre szóló bírói kinevezését 2005. december elsején kapta meg.
2007 májusában munkájával kapcsolatban problémák vetődtek fel, ezért a bíróság kollégiumvezetője vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat megállapította, hogy általában jó színvonalú volt a szakmai munkája, viszont az ügykezelése hiányos volt: késedelmek, csúszások jellemezték.

A bíróság elnökének közlése szerint folyamatosan figyelemmel kísérték munkáját, a határidők betartására pedig személyesen figyelmezette. A mentális és egészségügyi problémák miatt a határozatlan idejű bírói kinevezést nem kapta meg, mert úgy ítélték meg, nem bír megbirkózni a rá nehezedő nyomással.

Ezért bírói kinevezése 2008. december 1-jével megszűnt, ezt követően titkárként dolgozott a Fővárosi Bíróságon. Gatter László megjegyezte, korábban soha nem fordult elő olyan, hogy valaki mentális problémák miatt váljék alkalmatlanná a végleges bírói kinevezésre.

Még ugyanebben a hónapban a kollégiumvezető észlelte, hogy gond lehet a volt bíró ítéleteinek postázásával, kézbesítésével, ezért több hónapra visszamenőlegesen ismét áttekintették a befejezett ügyeinek aktáit, és ötven esetben különböző súlyú szabálytalanságokat találtak.

A főként közbeszerzési és pénzügyi ügyeket tárgyaló bíró visszamenőleg, felettesei szóbeli utasításait, írásbeli figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva, el akarta fedni, ki akarta javítani saját hibáit, ezért a postázóból az iratokat visszaszedte, majd megpróbálta újra fogalmazni őket. Ezért június 9-én megszüntették bírósági szolgálati jogviszonyát, és augusztus 11-én közokirat-hamisítás, valamint hivatali visszaélés miatt büntetőfeljelentést tettek ellene a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Gatter László közlése szerint eddig négy ügyben bizonyítható a börtönbüntetéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetése, de a nyomozásnak még nincs vége. Az elnök szerint a volt bíró „tökéletes ítéleteket akart hozni", ezért fogalmazta át az írásbeli indoklásokat, csakhogy megfelelő jogalap lehet a fellebbezésre, ha a szóbeli és írásbeli indoklás eltér egymástól.

Gatter László megjegyezte, jogorvoslatra csak a fellebbviteli bíróságnak van jogköre, ezért újra átvizsgálják a volt bíró valamennyi ügyét, és soron kívüli, gyorsított eljárás folytatnak le. A bíróság bocsánatkéréssel és felelősséggel tartozik a volt bíró valamennyi ügyfele felé az elkövetett hibákért, szabálytalanságokért.

Hozzátette: a bíróság tekintélyének megőrzése érdekében adtak az ügyen alapos tájékoztatást.

A bíróság elnöke Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester csütörtöki szavaira reagálva kijelentette: a már lefolytatott vizsgálat megállapításai szerint a volt bíró által tárgyalt ügyek hátterében korrupcióra vagy politikai megrendelésre utaló adat semmilyen formában nem merült fel. Erről a fideszes politikust tájékoztatta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Lukács Zsuzsa, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke és ő is.

Az MTI kérdésére Gatter László úgy fogalmazott: nem tudja megítélni, hogy a volt bíró által hozott ítéletek jók voltak-e, de jogorvoslatra vagy korrekcióra a fellebbviteli bíróság eljárása a megoldás.

Az ügyben igazságügyi orvos szakértőt is kirendelnek, de arról nem kívántak beszélni, hogy a volt bírónak milyen jellegű mentális problémái voltak. El tudják képzelni, hogy a volt bíróra végrehajtandó szabadságvesztést rónak ki, és a jogi pályától is eltilthatják.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.