A főváros infláción felül drágít

Jövőre havonta átlagosan 300 forinttal több szemétdíjat kell fizetnie egy négyfős családnak, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 14,1 százalékos tarifaemelési javaslatát.

Az inflációt jóval meghaladó mérték azért meglepő, mert az FKF Zrt. hatékonyságnövelő és költségcsökkentő programja után a hulladékkezelés tényleges költsége csak 4,2 százalékkal emelkedik majd.

A szolgáltató a 4,2 százalékos költségemelkedésén túl a 10 százalékos töblete szolgáltatásbővítéssel és a fejlesztések árával, egyebek mellett a hulladékszigetek számának növelésével indokolja.

A társaság 2009-ben újabb szelektívhulladék-szigeteket létesít: a lakossági elvárásoknak megfelelően Budapesten az ideihez képest kétszázzal több lesz, s számuk meghaladja majd az ezret. Az év végéig összesen 1103 darab áll majd a fővárosiak rendelkezésére. Az FKF emellett növeli a kerti zöldhulladék szelektív gyűjtésébe bevont területek arányát is.

A budapesti hulladékkezelési díj a jövedelmi szintek arányában is alacsonyabb, mint Európa más nagyvárosaiban és hazai viszonylatban sem tartozik a legdrágábbak közé. Magában foglalja a háztartási szemét elszállítása mellett a szelektív gyűjtőszigetek üzemeltetetési költségét, a zöldhulladék házaknál történő összegyűjtését, a háznál történő komposztálás támogatását, a lakossági hulladékudvar-hálózat működtetését, a lomtalanítások és a veszélyes hulladék különgyűjtését, a lomtalanítás utáni takarítás költségét, valamint a díjhátralékosok támogatását.

A lakosságtól befolyt összeget az FKF Zrt. teljes egészében visszaforgatja a már említett fejlesztésekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.