A főváros felmondta a Budapest Airporttal kötött szerződését

Mivel nem sikerült a korábbinál kedvezőbb feltételeket kiharcolnia, a főváros felmondta a Budapest Airporttal kötött 2006-os taxiállomás-szerződést.

A Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. Demszky Gábor korábbi főpolgármester jóváhagyásával és a Fővárosi Közgyűlés rendeletmódosítása nyomán 2006-ban kötött szerződést a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt-vel. Utóbbi eme speciális, taxiállomás üzemeltetésére irányuló megállapodásban vállalta, hogy parkolókat létesít a rendelt taxik számára, illetve felszámolja a korábbi tarthatatlan repülőtéri taxis állapotokat.

A főváros új vezetése és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2010 végétől tárgyalásokat kezdett a repülőtér üzemeltetőjével, hogy a 2011. május 25-én lejáró, de 2011. március 25-ig felmondható, különben automatikusan újabb 5 évre meghosszabbodó szerződés feltételeit újratárgyalják. A BKK és a taxiállomásokat üzemeltető kft. vezetése számos alkalommal tárgyalt a repülőtér vezetőivel. Bár a terület a repülőtér kezelésében van, így nem önkormányzati területen szedi a pénzt a taxisoktól, Budapest szerint ennek ellenére kedvezőbb feltételeket szeretett volna kiharcolni maga számára a kontraktusban – tájékoztatta lapunkat közleményében a főváros.

Ennek jegyében több lehetséges megoldás is szóba került, a tárgyalások azonban oda vezettek, hogy az egyetlen kompromisszumos megoldásnak az tűnt, ha a Budapest Airport olyan közcélú fejlesztéseket vállal a repülőtér térségében, melyek elősegítik Ferihegy közlekedési kiszolgálását. Ezek között merült fel többek között a tömegközlekedési kapcsolatok javítása, a buszmegállók utastájékoztató rendszerének fejlesztése, új jegyautomaták kihelyezése, továbbá a terminálokon - sok más európai nagyváros repülőteréhez hasonlóan - tömegközlekedési információs központ és jegypénztárat létesít. Már-már úgy tűnt, sikerül megállapodni, ám a főváros szerint a BA Zrt. a határidő lejárta ellenére nem fogadta el a szerződés-tervezetet, így újabb és újabb részletkérdésekben támadt nézeteltérés a felek között.

Mivel a kontraktus felmondásának határideje lejárt, a fővárosnak nem maradt más lehetősége, mint a szerződés felmondása, melyet Tarlós István főpolgármester egyetértésével az erre jogosult szervezet, a taxiállomásokat üzemeltető kft. a hét folyamán megtett. Ha május végéig nem születik megállapodás az új feltételekkel, a repülőtéri, a taxiszolgáltatónak kizárólagosságot biztosító taxiállomás a továbbiakban nem maradhat meg. A főváros és a BKK célja azonban nem a 2006 előtti repülőtéri taxiállapotok újbóli előidézése, hanem a rendezett szolgáltatás biztosítása, ezért májusig folyamatosan tárgyalnak tovább a Budapest Airport vezetőivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.