A fóti választást is megismételteti a bíróság

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást a Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi döntése értelmében – jelentette be a bírói tanács ülése után a törvényszék szóvivője.

Koszta János közlése szerint a törvényszék ezzel a döntésével - egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére - megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét, egyúttal a szavazás megismétlését rendelte el. A bírósági végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs - tette hozzá a szóvivő.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A területi választási bizottság (tvb) a hozzá továbbított panaszok, jogorvoslati kérelmek alapján szerdai, késő esti ülésén úgy döntött, hogy nem kell megismételni választást - tájékoztatta korábban Kenéz Tibor, a testület elnöke az MTI-t.

Az elnök úgy fogalmazott: a tvb jóváhagyta a helyi választási bizottságnak (hvb) a fóti beadványokról, kifogásokról született korábbi határozatait, s tudomásul vette azt is, hogy egy ügyben (a szavazók szervezett szállításának gyanúja miatt) a hvb, illetve a Jobbik ügyészségi feljelentés tett.

Kenéz Tibor hozzátette: a testület véleménye szerint a tvb-hez eljutott kifogások, panaszok egyike sem olyan súlyú, hogy akár a polgármester-, akár az 1-es számú egyéni választókerületben tartott képviselő-választást meg kellene ismételni.

A határozat ellen péntek délután 4 óráig lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Budapest Környéki Törvényszéken, a kérelmek elbírálásához két nap állt rendelkezésre.

Az MTI szombaton úgy értesült, hogy a megadott határidőn belül két ügyben fordult bírósághoz egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély. Az egyik eset lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal "felszerelkezve" biztatott szavazásra egy helyi lakost, mondván: túl alacsony a részvétel. Rendőri intézkedés is történt, a szórólapokból (amelyekből a voksolásra invitáltnak állítólag egyet sem adtak) a járőrnek önként átnyújtottak egy példányt a bepanaszoltak.

A másik ügy - mely végül a bíróságra került - az úgynevezett szervezett szállítás ügye.

A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a hvb-nél, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállított át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett hétfőn az ügyészségen. Szerdán egy újabb feljelentés is érkezett egy magánszemélytől, Kenéz Tibor, a területi választási bizottság elnökének tájékoztatása szerint a harmadik bejelentést láncszavazás gyanúja miatt tették.

A Népszava szerdán azt írta, hogy egy idős asszonynál - akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek - két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve.

Mindkét ügyben nyomozást rendeltek el a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla csütörtökön az MTI-t.

A nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le. Az MTI úgy tudja, hogy a nyomozók a napokban már ki is mentek Sikátorpusztára.

Ilyen előzmények után döntött úgy a Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa vasárnap, hogy részben megváltoztatja a tvb határozatait, kimondva a kampánycsendsértést, és a szervezett szállításra hivatkozva elrendelte a fóti időközi polgármester- és képviselő-választás megismétlését.

Az úgynevezett láncszavazás miatt benyújtott panaszt a területi választási bizottság péntek este tárgyalta, és elutasító döntést hozott, amelyet a panaszos megfellebbezett - közölte Kenéz Tibor az MTI-vel.

A felülvizsgálati kérelem a vasárnap délutáni határidőig meg is érkezett a Budapest Környéki Törvényszékre - közölte Koszta János bírósági szóvivő, erről a beadványról legkésőbb 48 órán belül dönt a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.