Bevásárló turizmus: ünnep idején is cukorért jár a magyar

Egyre többen járnak át vásárolni Burgenlandba Magyarországról. A Vas megyei kereskedelmi kamara titkára szerint a határ melletti magyar boltok forgalomcsökkenése a csőd szélére is sodorhatja a nyugat-dunántúli kereskedőket – derül ki a vasmegye.hu helyzetképéből.

Tavaly 130 millió eurót vásároltak el a magyarok a szomszédos Burgenlandban. Ez a kelet-ausztriai tartomány tavalyi éves összforgalmának az ötöde, írja a vasmegye.hu A legtöbben Győr-Moson-Sopron és Vas megyéből járnak ki vásárolni, főként ruhát, cipőt, élelmiszert, és elektronikai cikkeket.

Az internetes portál megszólaltatta Harald Schermannt, a Burgenlandi Gazdasági Kamara szóvivőjét is, aki elmondta: Oberwartban nemrég nyitott egy olyan üzletközpont, ahová több magyar jár, mint osztrák. De Eisenstadtban és Pandorfban is rengeteg magyar vásárol.

Kiss Sándor, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint a nagymértékű forgalomcsökkenés akár a csőd szélére is sodorhatja a nyugat-dunántúli kereskedőket. Ahhoz, hogy itthon tudják tartani a vásárlókat, változtatni kellene a kiszolgálói és kereskedői kultúrán.

Lapunk győri tudósítójának az volt a tapasztalata: hétfőn és a mai ünnepnapon is rengetegen keresték fel Ausztriát, sokan Bécsbe mentek városnézésre, de magyarokkal teltek meg a határhoz közeli nagy bevásárlóközpontok is. A kristálycukor továbbra is a legkeresettebb élelmiszernek számít. Azoknak a nagy üzleteknek a némelyikében, amelyek vállalkozókat, kiskereskedőket is kiszolgálnak - s ahol csak kártyával rendelkezők vásárolhatnak - az üzlet vezetőinek belső utasítására a magyaroknak nem adnak tíz kilónál több cukrot.

Ezt az intézkedést nem hivatalosan azzal magyarázzák: nem akarnak cukorhiányt előidézni Ausztriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.