A főbíró is tovább finomítaná a Ptk.-t

Legkorábban bő egy év múlva, 2011 elejétől szabályozhatja mindennapi életünket az új polgárjogi kódex - legalábbis Baka András legfőbb bíró szerint. A törvényt a köztársasági elnök "vétója" miatt jelenleg újbóli nekifutásra tárgyalja a parlament. Baka András úgy véli, a tervezetet még legalább fél évig csiszolni kellene ahhoz, hogy hosszú távon is jól működő magánjogi törvény szülessen.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke, Baka András szerint az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésének legkorábbi dátuma 2011. január elseje lehet. Az LB, egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke egy szombathelyi igazságügyi fórumon elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Ptk. rendelkezései jövő májustól hatályba léphessenek. A tanácskozáson - melyen a főbíró a legfőbb ügyésszel és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével együtt vett részt - Baka András hangsúlyozta: a törvénytervezetet még legalább fél vagy háromnegyed évig csiszolgatni kellene, s a szakma által javasolt kiigazításokat be kellene építeni ahhoz, hogy hosszú távon is jól működő magánjogi kódex szülessen.

Baka András
Baka András

Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint a lakosság sem ismerhette meg eléggé a Ptk. módosításait, és noha az ügyészség észrevételeinek nagy részét beépítették a törvénybe, maga is a bevezetés elhalasztását tartaná jónak. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a  legnagyobb terhet az ügyvédségre rója az új törvényi szabályozás túl gyors bevezetése, szavai szerint az ügyvédeknek már a törvény kinyomtatásának másnapján tanácsot kellene tudni adniuk az ügyfeleknek arról, hogy egy szerződés megkötésekor melyik számukra az előnyösebb, kössenek meg egy szerződést még a régi törvény hatálya alatt, vagy várják meg az új törvény életbe léptetését.

Az igazságügyi fórumon, amelyet a Magyar Jogászegylet Vas megyei szervezetének kezdeményezésére rendeztek a XVI. Vasi Jogásznap keretében, a régió bírái, ügyészei, ügyvédei és jogászai vettek részt, mintegy száznyolcvanan.

Baka András azt is elmondta: nem ért egyet azzal a kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az Országgyűlés törvényben határozza meg a bírák által követendő etikai szabályokat. Szerinte ez nem az Országgyűlés, hanem a bírói kar feladata. Kovács Tamás egy kérdéssel kapcsolatban kifejtette: a társasházi törvény, amely január elsejétől lép életbe, az ügyészségi felügyelet előírásával újabb súlyos terhet ró az ügyészségre, ezért ismételten a törvény bevezetés határidejének elhalasztását fogja kérni. Mint mondta, ahhoz, hogy a feladatokat el lehessen látni, 52 új ügyészi álláshely kialakítására lesz szükség.

Mint arról már beszámoltunk, az új Ptk.-t jelenleg második változatában tárgyalja az Országgyűlés, miután a már elfogadott jogszabályt Sólyom László köztársasági elnök - számos észrevéztelt téve - megfontolásra visszaküldte a parlmentenek. A vitát a héten lezárták, a módosító indítványokról a jövő héten szavaz a Ház.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.