A főbíró aggódik

Komoly aggályokat vet fel, ha a kormány különmegállapodás formájában favorizál bizonyos bírói szervezeteket, amint az a közelmúltban megtörtént - nyilatkozta Baka András. A főbíró szerint az öncélú ügygyorsítás hátrányosan hat az ítélkezés minőségére, ráadásul rendkívül sokba kerül.

Aggályos, hogy a Magyar Bírói Egyesület és a kormány korábban stratégiai megállapodást kötött: ez ugyanis számos kérdést felvet, amely alkalmas arra, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat megingassa - nyilatkozta az Inforádióban Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki szerint ez a rossz gyakorlat politizálja a bírósági szervezetet.

A Magyar Bírói Egyesület szeptember elején kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Akkori közleményük szerint a különböző törvények előkészítésében, módosításában és felülvizsgálatában működnek együtt.

Az LB elnöke elmondta, őt és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) nem kérdezte meg a kormány a törvényjavaslatokról. Baka András hangsúlyozta, a bírói szervezetnek megállapodás nélkül is partnernek kell lennie. "Ha bármelyik kormány favorizál egy szervezetet vagy bírót, akkor sérelmet szenved a semleges magatartás, ami pedig a bírónál alapkövetelmény. Így pedig megingathatja az igazságszolgáltatás döntéseibe vetett közbizalmat" - vélekedett.

Baka András beszélt arról is, hogy az ítélkezések minőségére az öncélú ügygyorsítás hátrányosan hat. Mint mondta, a gyorsításoknál általában azokat az eszközöket kifogásolja, amelyek idegenek a bírósági munkától. Törvény határozza meg a bíróságok határkörét és illetékességét, és a legfőbb ügyésznek a kiemelt ügyek estében joga van arra, hogy ezeket az országon belül bárhova viheti - magyarázta Baka András, hozzátéve: kifogásolta ezt a lehetőséget, mint ahogy azt is, hogy ezt megteheti az újonnan felállítandó bírósági hivatal vezetője - aki adminisztrátor, hivatalnok.

Bizonyos esetekben (például elfogultság miatt) most is van lehetőség egy ügy áthelyezésére - erről azonban a bíróság dönt. Önmagában az ügygyorsítás azonban nem igényel olyan kivételes intézkedést, amely a bírósági rendszer stabilitását ássa alá - vélekedett. Ez a stabilitás ugyanis azon múlik, hogy a bíróság hatáskörrel, illetékességgel rendelkezik, megfelelő az eljárási és ügyelosztási rendje.

Az ügyek utaztatása ráadásul nagyon drága - figyelmeztetett Baka András. Mint mondta, ezt már az OIT is kipróbálta, amikor elrendelte, hogy bizonyos bíróságok megsegítése érdekében a főváros helyett Szegeden vagy Pécsett járjanak el. Több száz ügyet levittek ebbe a két városba - és rosszak a tapasztalatok, az ügyfelek és az ügyvédek is kifogásolják az eljárást. Azt pedig Baka András elképzelni sem tudja, honnan lesz erre pénz, amikor a bírósági szervezet már hosszú évek óta alulfinanszírozott - hangzott el az Inforádióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.