A fideszes politikusoknak kisebb különadó jár?

Az edddigi 98 százalékról január elsejétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke. A Hvg.hu szerint a módosítás jelentős könnyebbséget jelenthet azoknak az országgyűlési képviselőknek és polgármestereknek is, akik jövőre távoznak tisztségükből.

Január elsejétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a mostani 98 százalékról a közszférában egy a vidékfejlesztési miniszter által benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében. 

Egy 2010-ben hozott törvény értelmében az állami és önkormányzati vezetők, képviselők, a köztulajdonban álló cégek vezető tisztségviselői és felügyelőbizottságának tagjai a végkielégítésük kétmillió forint fölötti része után 98 százalékos különadót kell, hogy fizessenek. Más állami cégnél foglalkoztatottaknál a három és félmillió forint fölötti részre vonatkozik ez a szabály.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az egyes törvények agrár- és környezetügyi módosításának keretében nyújtotta be az adócsökkentésről szóló javaslatot, amelyről több hírportál is beszámolt.

Az Országgyűlés 2010. július 22-én döntött az adóról. A kormányzati indoklás szerint a jó erkölcsbe ütköző jövedelmeket akarták így megadóztatni. Ehhez az alkotmányt is módosították, hogy "törvény a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg".

A különadó miatt korábban több érintett bírósághoz fordult, legutóbb idén novemberben mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy ellentétes a magántulajdon védelmének elvével a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó.

Az ügyről Suttyomban engedne a kormány a képviselőket is érintő különadóból címmel a Hvg.hu adott hírt, szóvá téve azt: a módosítás jelentős könnyebbséget jelenthet majd többek között mindazoknak az országgyűlési képviselőknek és polgármestereknek is, akik – a Fidesz választási győzelme esetén is – távoznak tisztségükből a parlamenti létszám csökkenése, illetve a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenné válása miatt, és nem mennek azonnal nyugdíjba.

Együtt-PM: a Fidesznek maga felé hajlik a keze

Az Együtt-PM véleménye szerint a Fidesznek ismét maga felé hajlik a keze azzal, hogy a vidékfejlesztési miniszter javaslata szerint, a 98 százalékos különadó januártól 75 százalékra csökkenne - jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Dorosz Dávid.

A választási szövetség színeiben dolgozó független képviselő azt mondta, mivel jövőre "több fideszes gombnyomogató politikus" elveszíti parlamenti állását, a változtatással nekik teremtenek egy kiskaput, annak érdekében hogy a végkielégítésükből kevesebb adót fizessenek. A Fidesz úgy toldozgatja, foldozgatja ezt az alapvetően már megbukott eszközt, hogy azzal alapvetően a fideszes képviselők, polgármesterek javát szolgálják  - jelentette ki.

Arra is kitért, hogy az Együtt-PM korábban aláírásgyűjtést indított az egykulcsos adórendszer ellen, mert az igazságtalannak tartják. Szavai szerint ez az adórendszer a gazdagabb embereket segíti, ezért a szervezet készített egy "karácsonyi ajándékot" Pintér Sándor belügyminiszternek, a "legnagyobb győztesnek". A képviselő bemutatta a tízezer forintos mintájára készített, de annál jóval nagyobb méretű bankjegyet, amelyen Pintér Sándor arcképét és a tízmillió forint feliratot helyezték el. Indoklásként közölte: a miniszter havonta több mint kilencmillióval többet vihetett haza az egykulcsos adórendszer miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.