A Fideszben reménykednek: nem kell több megszorítás

Még nem hivatalos, de fideszesek Brüsszelből azt hallották: nem kell újabb, harmadik kiigazítócsomagot készítenie Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, mert az Európai Bizottság "környékén" is úgy számolnak már, hogy jövőre tartható lesz Magyarországon a 3 százalékos hiánycél.

A Fidesz-KDNP ma délelőtti zárt frakcióüléséről kiszivárgott hírek szerint már nem lebeg Demoklész kardjaként a kormány feje fölött egy "2/B" Matolcsy-csomag. Kormányoldalon ugyanis – nem hivatalosan – azt hallották Brüsszelből, hogy az Európa Bizottság "környékén" is úgy számolnak már: tartható lesz 2013-ban a magyar kormány által tervezett 3 százalék alatti hiánycél. Fideszes képviselők arról tájékoztatták a Népszabadságot, hogy az erre vonatkozó információról Rogán Antal frakcióvezető is beszélt a délelőtti frakciótanácskozáson. 


Ha ez a információ hivatalossá válik, a kormány részben megkönnyebbülhet: az unió pénzügyi és gazdasági tanácsa országjelentésében, melyet november 7-én hoznak nyilvánosságra az EU részéről, várhatóan ráüti a pecsétet a magyar költségvetésre. Ez elősegítheti a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, ami 495 milliárd eurós kohéziós forrást jelent az országnak. (A fejlesztések 90 százaléka uniós pénz/támogatás segítségével történik.) Az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa december elején hoz hivatalos döntést az eljárásról. 

Kormánykörökben bizonyosak abban, hogy ha a brüsszeli "igen" meglesz a magyar 2013-as költségvetés fő számait illetően, akkor jövőre az IMF is visszatér Budapestre.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a Népszabadságnak megerősítette: az IMF részéről senki nem tett olyan jelzést a magyar kormány felé, hogy a valutaalap megszakította volna a tárgyalásokat. "Csak időpont nincs egyelőre" – mondta az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.