A Fidesz üdvözli a Legfelsőbb Bíróság elnökének nyilatkozatát

Az elmúlt nyolc év jogsértéseit vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke, Gulyás Gergely és fideszes tagja, Révész Máriusz vasárnap üdvözölte, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy interjúban jelezte: átfogó vizsgálatot kezdeményez az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál annak érdekében, hogy kiderüljön: levonták-e a bíróságok a 2006. év őszi eseményekből a megfelelő tanulságokat.

"Reménykedünk abban, hogy a vizsgálat kideríti, hogy az első fokon eljáró bírák miért tekintettek el a megalapozatlan ügyészi indítványok egyénekre lebontott, körültekintő elbírálásától, hogyan történhetett meg, hogy - mint azt a másodfokú bíróság, majd az ezt követő összefoglaló jelentés is megállapította - az esetek döntő többségében nem állt fenn az alapos gyanú, és nem léteztek azok a bizonyítékok, amelyekre az ügyészségi indítványok és az elsőfokú döntések hivatkoztak" - fogalmazott közleményében a két kormánypárti politikus.

Szerintük a bírósági szervezet egészének is az az érdeke, hogy feltárják és valótlanságuk esetén világosan cáfolják azokat a széles körben elterjedt, konkrét nevekhez kötött, több különböző forrásból megerősített híreszteléseket, mely szerint az első fokon eljáró bírók egy előzetes eligazításon vettek részt, ahol vezető beosztású bírók nyomatékosan jelezték számukra, hogy milyen határozatok az elvártak.     "Bízunk abban is, hogy az események után négy évvel fény derül arra is, hogy a bíróság rendkívül súlyos megállapításokat tartalmazó belső vizsgálatának miért nem lett semmilyen következménye, miért nem tett semmit a korrekt belső vizsgálati jelentés birtokában a Fővárosi Bíróság elnöke" - fogalmazott közleményében a két politikus.

Hozzátették: remélik, hogy az ügyészség is megteszi ezt, amely szervezet eddig még a saját, súlyos mulasztásaival való szembenézést is elutasította.

Révész Máriusz és Gulyás Gergely leszögezték: az albizottság "nem tud és nem is akar egyedi ügyekben az igazságszolgáltatási szervek munkájába beavatkozni, sőt minden ilyen törekvést elítélünk, de eddigi tevékenységünk egyik eredményének érezzük a vizsgálat kezdeményezésének bejelentését".  Megjegyezték: a már feltárt hibák okainak kivizsgálását és a felelősök megnevezését azonban mind az ügyészi, mind a bírói szervezettől elvárják.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke pénteken, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be, hogy álláspontja szerint felül kell vizsgálni a szabadságelvonó kényszerintézkedések helyzetét Magyarországon. Mint mondta, vizsgálatot kezdeményez az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) következő ülésén annak érdekében, hogy elemezzék az ország összes bíróságán a kényszerintézkedések elrendelésének folyamatát és azt, hogy a fellebbezések miként zajlanak.

A 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a bírói kart is váratlanul érték a történtek, ezért születhettek ennyire különböző ítéletek első és másodfokon. Hangsúlyozta azonban, hogy az ilyen vizsgálatok lefolytatására az adott bíróság kollégiumvezetője jogosult (a 2006-os eseményekkel összefüggésben Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője folytatott vizsgálatot), míg az igazgatási következmények levonására az adott bíróság vezetője jogosult. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: jogszabályi változtatásokra lenne szükség, hogy ilyen kérdésekben az OIT-nak vagy annak elnökének legyen jogköre eljárni, ha a helyi felelősségre vonás elmaradt vagy nem volt megfelelő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.