A Fidesz szerint feltárható lesz a múlt

A rendszerváltás után 23 évvel jobban meg kell ismerni a kommunista diktatúra hatalmi működését, és a kormánypárt szerint ennek elengedhetetlen feltétele a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozása.

Elengedhetetlennek tartja a Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását a Fidesz a múlt jobb megértéséhez - közölte a kormánypárt szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbertet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Schiffer András, az LMP társelnöke a nap folyamán arról beszélt, pártja szerint a Fidesz-KDNP továbbra sem akarja az akták nyilvánosságát a múlttal kapcsolatban, mert a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvényjavaslatuk azt nem helyettesíti.

A Fidesz szóvivője erre reagálva azt mondta: 23 évvel a rendszerváltás után jobban meg kell ismerni a kommunista diktatúra hatalmi működését. A kormánypárt várta a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló kormányzati előterjesztést, "hiszen az elengedhetetlen ahhoz, hogy jobban megértsük a múltat" - hangsúlyozta.

Az indítvány célja megfordítani azt az állapotot, amelyben "a jogszabályi környezet a kommunista rezsim áldozataival szemben az ügynökök irányítói számára nyújtott védelmet" - mondta Zsigó Róbert. Kiemelte továbbá, hogy a javaslat bővíti a múlt dokumentumaihoz való hozzáférés lehetőségét.

A kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása lesz a Nemzeti Emlékezet Bizottsága feladata. Létrehozását pénteken törvényjavaslatban kezdeményezte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A kormány lehetővé tenné, hogy a diktatúrában megfigyeltek nyilvánosságra hozzák megfigyelőik nevét.

A tervezet szerint a „megfigyelt személy megismerheti a róla jelentő, illetve vele foglalkozó hivatásos alkalmazott, hálózati személy és operatív kapcsolat természetes személyazonosító adatait”,  és azokat nyilvánosságra is hozhatja. A ma hatályos szabályok szerint az egykori ügynökök kilétét még hozzátartozóik kérésére sem fedik fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.