A Fidesz már kerüli a Jobbik közelségét

Probléma bakancsban címmel budapesti keltezésű tudósítást közölt a Fidesz európai parlamenti választási kampányáról szerdai összeállításában a Berliner Zeitung.

A baloldali beállítottságú napilap bevezetőjében arról írt, hogy Orbán Viktornak, a jobboldali konzervatív Fidesz vezetőjének közvetlenül a választások előtt két problémával kell szembenéznie. Az egyiket a közvélemény-kutatások jelentik, a másikat pedig egy olyan szellem, amelynek megjelenéséhez maga is hozzájárult, s amely időközben szörnnyé nőtte ki magát.

Az újság emlékeztetett arra, hogy a liberális gazdasági irányvonalával az országot a csődbe juttató baloldal kudarca után a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelme várható. A közvélemény-kutatások 60-70 százalékos győzelmet jövendölnek. Orbán most amiatt aggódik, hogy választói közül sokan otthon maradnak, abból kiindulva, hogy a jobboldal amúgy is nyer. Ilyen körülmények között a győzelem mégsem lenne elég meggyőző kedvenc elgondolásának megvalósításához, azaz a baloldal megbuktatását célzó idő előtti választásokhoz.

A másik problémát a bakancsok és a fekete trikók jelentik, amelyeken "Nagy-Magyarország" térképe látható a ma Szlovákiához, Ukrajnához, Romániához és Szerbiához tartozó régiókkal. Valójában egy "fasisztoid" párt híveiről van szó, egy olyan pártéról, amely magát "egy jobb Magyarországért mozgalomnak", rövidítve Jobbiknak nevezi. Jelöltjeinek jó esélyei vannak arra, hogy bejussanak az Európai Parlamentbe - írta a Berliner Zeitung.

A lap szerint a szélsőjobboldal stílusában különbözik Orbán "szalonképes" jobboldalától. A tartalmat tekintve azonban ez a különbség már nem olyan éles. Az 1963-ban született Orbán, - aki pályafutását a fordulat idején a liberális budapesti értelmiség csodagyerekeként kezdte - pártját, a Fideszt gyors ütemben jobbra, egy tekintélyelvű, radikális antikommunizmus irányába vezette. A baloldal elleni harcához számára csaknem minden eszköz megengedett: a populizmus éppúgy, mint a szélsőjobbal való flört és szövetség. Mindez egyértelművé vált az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából, 2006-ban rendezett ünnepségeken. Akkoriban a Fidesz és a Jobbik együtt - vállvetve - tüntetett - írta a berlini napilap.

Most viszont, röviddel a választás előtt Orbán kerüli közelségüket - vélekedett a Berliner Zeitung, hangoztatva, hogy az ország konszolidálása érdekében ő is rá lenne utalva az Európai Unió milliárdjaira. Ezért egy olyan pártra, mint a Jobbik, amely az EU-t ócsárolja, s nyíltan idegengyűlölő és antiszemita, átmenetileg nincs szüksége - vélekedett a berlini újság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.