A Fidesz ismét kijátssza a vizitdíj-kártyát

Az MSZP újból vizitdíjat vezetne be - állítja Pesti Imre (Fidesz), aki ezt abból vezeti le, hogy Lendvai Ildikó egy tévéinterjúban azt mondta, 2007-ben jó ötlet volt bevezetni a díjat. Kökény Mihály (MSZP) úgy reagált: a vizitdíj a Fidesz populizmusának lett az áldozata, a baloldal pedig nem akarja újból bevezetni.

Azzal, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke egy tévéműsorban elismerte, hogy jó döntés volt 2007-ben a vizitdíj bevezetése, többek között nem kevesebbet állít, minthogy a díj megtartása lényegesen segítette volna az egészségügyi finanszírozását - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette: ez a kijelentés egyben azt is jelzi, hogy a szocialisták, ha módjukban állna, újra bevezetnék a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, ez érzéketlenség a szocialisták részéről. Ez a lépés a népakarat figyelmen kívül hagyását is jelentené - emlékeztetett a díjakat eltörlő népszavazásra Pesti Imre, aki arra kérte a szocialista pártelnököt, hogy ne fenyegesse a betegeket.

Pesti Imre szerint a vizitdíj bevezetésétől várt javulás nem következett be, hiszen a díjakkal együtt realizált összesen 23 milliárd forint nem ellentételezte az egészségügyből kivont 250 milliárd forintot, továbbá a díj miatt azok a betegek sem keresték fel orvosukat, akiknek erre szüksége lett volna.

"A lakosság szegény rétegének 20-25 százaléka éppen a napidíjak miatt nem vette igénybe az egészségügyi ellátást" - fogalmazott. Komolytalannak és elfogadhatatlannak nevezte az ellenzéki honatya, hogy a betegterhek növekedésétől várták az ágazat finanszírozhatóságát.

Állampárti viselkedéskultúra

Pesti Imre azt mondta, hazudtak a szocialisták a 2006-os kormányban, hiszen akkor azt állították: nem lesz vizit- és kórházi napidíj, de ezt 2007 februárjában mégis bevezették. "Ma megalapozottan gondolhatjuk, hogy amennyiben hatalmon maradnak, maradnának, akkor a vizitdíjat és a kórházi napidíjat ismételten bevezetnék, hiszen a pártelnök asszony (Lendvai Ildikó) ennek jótékony hatásáról beszélt" - mondta Pesti Imre. Ez a kijelentés Pesti Imre szerint azt jelzi, hogy a szocialisták egy része az állampárti viselkedéskultúrát hozta magával, és nem tanultak a rossz döntésekből. A pártpolitika megint felülírja náluk a szakmaiságot, és egyes MSZP-s képviselőknek "természetes" a népszavazási eredmény figyelmen kívül hagyása - emelte ki.

A fideszes képviselő azt kérte Lendvai Ildikótól és politikustársaitól, hogy térjenek vissza a demokratikus játékszabályokhoz, mert a demokratikus közélet valamennyiüket ezen szabályok betartására kötelezi. "Lendvai Ildikó a választási kampányban ne fenyegesse a betegeket, akik az elmúlt időszakban amúgy is vesztesei voltak annak a rossz gazdaságpolitikának, amelyet a szocialisták okoztak" - fogalmazott a fideszes képviselő.

"A vizitdíj a Fidesz populizmusának áldozata lett"

Az MSZP nem akarja újra bevezetni a vizitdíjat, tiszteletben tartja a népszavazás eredményét; de fenntartja: a vizitdíj a Fidesz populizmusának áldozata lett - reagált Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa az MTI-nek. "Engedtessék meg az MSZP-nek, hogy reálisan értékelje az elmúlt nyolc év egészségpolitikáját" - tette hozzá a szocialista politikus azzal, hogy mint az európai baloldali és jobboldali kormányok egyaránt használták és használják a vizitdíjat arra, hogy az igénybevételt ésszerűsítsék. Horvátországtól Németországig különböző konstrukciókban van vizitdíj. Erről sehol nem tartottak népszavazást - emelte ki.

A baloldal nem akar vizitdíjat, a Fidesz fantáziálni próbál

Kökény Mihály hangsúlyozta: a szocialista párt tiszteletben tartja az alkotmányos rendet. "Senki nem gondolkozik a baloldalon a vizitdíj visszaállításán" - fogalmazott. Szerinte a Fidesz itt is "fantáziálni próbál" arról, hogy mi minden lehet az MSZP programjában, ám azt már nyilvánosságra hozták, ismertek az egészségpolitikai részei is. "Ezt olvassa el Pesti Imre, és ne azon gondolkozzon, ami a programban nincs benne" - emelte ki a szocialista politikus.

Kökény Mihály hozzáfűzte: a Fidesz egészségügyi programját még mindig nem lehet ismerni, nem tudni, hogy mit akar a párt, ha a választásokat megnyeri. A Fidesz programjában nyilván vannak olyan elemek, amelyeket azért nem akar elárulni, mert, "ahogy az a Fidesznél lenni szokott", más a választási és más a kormányprogram, ezt már láttuk 1998-ban is" - vélekedett. A szocialista politikus szerint a Fidesznek inkább arról kellene beszélnie, hogy mit tenne ezen a területen, s nem kellene mindenféle összeesküvés-elméletekkel félrevezetni a közvéleményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.