A Fidesz felzabálta a jogállamot

Politikai performanszot rendezett az Egymillióan a sajtószabadságért csoport: hol másutt, mint az Alkotmány utcában, amely a Parlament közelsége és az utca elnevezése miatt az utóbbi idők legfelkapottabb demonstrációs helyszínévé vált.

„Üdvözlünk mindenkit, aki eljött, hogy részt vegyen Magyarország eddigi legnagyobb ifjúsági élőképének létrehozásában” – köszöntötte az egybegyűlteket a főrendező, aki hangszórón át, egy emelődaru tetejéről osztotta az instrukciókat. Mivel a várt hatszáz önkéntes helyett csak mintegy százötvenen jelentek meg, a szervezők feladták eredeti elképzelésüket, és a bámészkodó idősebbeket is felkérték, hogy legyenek részesei az ifjúsági produkciónak. „Újságírók is jöhetnek!” – hangzott a biztatás. Sőt: az aktivisták egy feltűnően türelmes természettel megáldott kutyát is beöltöztettek.

Az élőkép a Pac-Man nevű népszerű számítógépes játékot imitálta. Ennek lényege, hogy egy kerek figura mindent elnyel, ami az útjába kerül. És minél többet zabál, annál több pont a jutalma.

Az önkéntesek fehér kendőt és fehér pólót viselő csapat paragrafust formázott, a többiek narancssárgába öltözve a Pac-Man figuráját jelenítették meg, ahogy tátott szájjal éppen falánkolni készül. Különösebb képzelőerő nélkül is dekódolni lehetett az üzenetet: a Fidesz felfalja a jogállamot.

A szervezők úgy tervezték, hogy az új alkotmány elfogadásával egy időben lépnek akcióba, de nem bírták cérnával. A zárószavazás egyre késett. Kihangosítva szólt a parlamenti közvetítés (hogy „addig se unatkozzon senki”), aztán a főrendező jobbnak látta, ha lekapcsolja rádiót: „úgy látszik, nem akarják befejezni a szócséplést”.

A mindent felzabáló narancs-rém
Az új alkotmány ellen demonstráló fiatalok. Utcai performance. Budapest 2011.04.18. Fotó: Bócsi Krisztián

Összeállt az élőkép, a daru tetejéről fotók és filmfelvételek készültek. Közben érkezett a hír: megkezdődött a szavazás.

Az eredmény ismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.