A Fidesz és az ingatlanadó: 'szakmailag vállalhatatlan, politikailag értelmetlen'

A Fidesz szerint szakmailag vállalhatatlan, politikailag pedig értelmetlen az ingatlanadó - Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján megismételte korábbi közlésüket, miszerint ha kormányra kerülnek, eltörlik az új adót. Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz hazug és kétszínű.

Az ellenzéki politikus közölte, "totálisan értelmetlennek" tartják az ingatlanadó hétfőre tervezett parlamenti végszavazását, ezért arra szólítják fel a szocialistákat, hogy az említett szavazásra ne kerüljön sor. Emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök saját kormányát öt éve az adócsökkentés kormányának nevezte, ehhez képest a szocialisták azóta az ingatlanadóval együtt már több mint egy tucat adónemet vezettek be. Az EU tagországai közül már így is Magyarországon van a második legnagyobb adóterhelés - hangsúlyozta.

A helyettes szóvivő szerint mára az MSZP-kormány, illetve a rossz kormányzás szimbólumává vált az ingatlanadó. Mint mondta, ez az adó azért rossz az embereknek, mert sok esetben a család egyetlen tulajdona a lakás, amelyért egy életen keresztül dolgoztak, amelyet adózott jövedelemből vásároltak vagy építettek, és amely egyébként általában nagy összegű hitellel terhelt. A Fidesz szerint az adó bevezetése rossz a gazdaságnak is, mert tovább súlyosbítja az építőipar válságát, és ezzel újabb munkahelyek megszűnését idézheti elő.

Közölte, attól is tartanak, hogy a mostani kormány a jelenleg 30 milliós ingatlanhatárra tervezett adót később 3 millióra csökkenti, majd még később már az összes ingatlanra is kiterjeszti.

Arra az újságírói felvetésre, ha az ingatlanadó Magyarország IMF-fel szembeni vállalásának a része, nem tart-e attól, hogy a Fidesz keze is meg lesz kötve, Cser-Palkovics András azt mondta: nem fogja befolyásolja őket ez a kérdés. Emlékeztetett arra, hogy még a nemzetközi szerződés megkötése előtt egyértelművé tették, hogy az ingatlanadót nem fogadják el, és azt el is fogják törölni.

Nyakó: hazug és kétszínű a Fidesz

Nyakó István (MSZP) szerint a Fidesz igazságtalan, hazug és kétszínű, amikor az ingatlanadóról beszél. Azért igazságtalan, mert az ingatlanadó eltörlése miatti bevételkiesést azokkal akarja megfizettetni, akiknek 30 millió forintnál kisebb értékű ingatlanjuk van. A vagyonadó a hazai lakásállomány öt százalékát érinti majd, és a tehetősebbek fogják csak fizetni, szerinte a lakosság döntő többsége ezért is ért egyet annak bevezetésével. Hazug pedig azért volt a Fidesz, mert több fideszes vezetésű településen vagy éppen budapesti kerületben évek óta szednek az állampolgároktól ugyanilyen adót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.