A Fidesz és a csőd: Obama üzent az Orbán-kormánynak

Barack Obama gratulációja az elbúcsúzott Bajnai Gordonnak éppen akkor futott be hozzánk, amikor Kósa Lajos és Szijjártó Péter a lehető legsötétebb képet rajzolta dolgozó népünk elé a magyar gazdaság és a közpénzek állapotáról. Régen volt ilyen tökéletes aszinkronban egymással egy amerikai és egy magyar kormányszintű állásfoglalás.

Obama sikeres válságkezelésről, sőt, többeknek példát mutató intézkedésekről beszélt, miközben az említett urak államcsőddel, görög rémképekkel fenyegetőztek.

Nem akarnék egyetlen Bajnai-hívet sem elkedvetleníteni, de vélem, hogy az amerikai elnök valójában - pláne most - elég keveset foglalkozhatott a távozott magyar miniszterelnök teljesítményének a mérlegelésével; elég neki a hazai munkanélküliség adathalmaza, meg a louisianai olajfolt, hogy csak két dolgot említsek. Ilyenformán én nem is feltételeznék mély, személyes meggyőződést a gratuláció mögött.

Csakhogy. Az amerikai politikát egy hatalmas apparátus formálja. Magyarországgal több intézmény foglalkozik, mindenekelőtt a külügyminisztérium illetékes részlege, amely a budapesti nagykövetség véleményét is erősen figyelembe véve kialakít egy képet, egy „vonalat", s annak megfelelően instruálja az elnököt (első megközelítésben „az elnök embereit"), ha ennek szükségét látja. Ritka, amikor odáig jut a dolog, hogy az elnököt meg is szólaltatják. Most sikerült.

Az én olvasatomban az amerikai kormányzati apparátus nem Bajnainak, hanem az új kormánynak üzent. Kifejezetten akart üzenni. Éspedig azt, hogy az örökség, amelyet átvett (a Nomura elemzője szerint ez az örökség „tökéletes"), nem elherdálásra, hanem továbbvitelre érdemes, bármit mondjanak is a saját mantrájuktól szabadulni nem tudó, ügyetlenül cselező fideszes politikusok.

Obama „példamutatásra" utaló szava különös figyelmet érdemel a görög, spanyol, portugál, ír és más válságokkal a háttérben. Süketnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne értsen a szóból. Amerika azt várja el másoktól, hogy Bajnai módszereit kövessék, mert Magyarországon helyreállt a pénzügyi egyensúly és ezáltal - ha persze nem is perdöntő, de Magyarország súlyával arányos mértékben - hozzájárulás történt a világgazdaság megrendült egészségének helyreállításához.

Tudom, most néhányan azt fogják mondani: aha, megint egy hang, amely azt sugallja, hogy Amerika karmesteri pálcájának intésére táncoljunk. Holott inkább arról volna érdemes értekezni, mit tesz maga Obama az imént említett egészség visszanyerése végett? Hogy az Egyesült Államok, amely az Orbán-kormány első országlása óta bizonyos fokú bizalmatlansággal tekintget a Fidesz felé, egy Bajnai-gratulációba öltöztetett üzenettel hangot, mondjuk akár: nyomatékot adott szövetségesi elvárásainak. Melyek elég tartósak lesznek, miután Obama még vagy két és fél évig elnök.

Az üzenet tartalma pedig ez: Bajnai jót tett az országnak, következésképpen jót tett a szövetségnek is, tágabb értelemben pedig a világnak, szeretnénk, ha az utód is ebbe az irányba haladna. A Varga Mihály kijelölte „korrekciós" irány immár szinkronban látszik lenni ezzel a várakozással, s nem kevésbé: a magyar valósággal. Fegyelmezettek vagyunk. Ez a szó is Obamától való.

 

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, Kósa Lajos pártalelnök és Orbán Viktor kormányfő június 4-én a parlamentben
Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, Kósa Lajos pártalelnök és Orbán Viktor kormányfő tegnap a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.