A Fidesz és a 'tántoríthatatlan hűség'

A Fidesz-KDNP 2006-ban még kiállt a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek megőrzése mellett, most azokat visszamenőleges hatállyal megvonná - emlékeztet az MSZP. Demeter szerint inkább hallgatnának.

Török Zsolt MSZP-szóvivő szombati sajtótájékoztatóján lejátszott egy videofelvételt, amely Demeter Ervin fideszes és Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus - jelenlegi szociális államtitkár - 2006 októberi tájékoztatóján készült. Ekkor Demeter Ervin azt kifogásolta, hogy a kormány el akarja venni a fegyveres szervek - kevesebb mint húsz éve dolgozó - hivatásos állományú tagjaitól a szolgálati nyugdíjat.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

"Azoktól az emberektől akarnak elvenni, akiktől az állam, a közösség tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel. (...) Ezek az emberek különleges közszolgálatot teljesítenek, éppen ezért az Országgyűlés, amikor törvényt alkotott, figyelembe véve a különleges szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást, ezzel arányos erkölcsi és anyagi megbecsülést biztosított ezeknek az embereknek" - mondta.

Demeter Ervin 2006 októberében arra a kérte kormányt, hogy csak egyeztetés után változtasson a hivatásos állományúakra vonatkozó nyugdíjszabályokon, ha pedig nem tud javítani a helyzetükön, ne rontson rajta.vTörök Zsolt a felvételre hivatkozva arra kérte a két kormánypárti politikust és párttársaikat, hogy hitelességük megőrzése érdekében ne szavazzák meg a korhatár alatti nyugdíjak felülvizsgálatát, csökkentését és megszüntetését lehetővé tévő fideszes alkotmánymódosító javaslatot.

Az MSZP szóvivője kiemelte, hogy míg Demeter Ervin négy és fél éve egyeztetésre szólította fel a kormányt, a Lázár János és Balsai István által a parlamentnek benyújtott indítványról senkivel sem egyeztettek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az MSZP ezek szerint ma már a Gyurcsány-kormány 2006-os terveivel sem ért egyet, Török Zsolt hangsúlyozta: a szabályozást lehet szigorítani, de a szerzett jogok visszamenőleges hatályú megvonása elfogadhatatlan, és nem szerepelt a szocialisták szándékai között. Hozzátette: ha valaki csalással szerzett jogosultságot a rokkantnyugdíjra, azért büntetés jár, de nem lehet miatta több százezer embert csalónak bélyegezni.

Demeter: inkább hallgassanak

Demeter Ervin az MTI-nek úgy reagált: a szocialisták jobban tennék, ha hallgatnának, mert ők voltak azok, akik eladósították az országot, és ma éppen ezért nem tartható fenn az a rendszer, hogy a rendvédelmi szerveknél dolgozók 25 év szolgálati viszony után nyugdíjba mehetnek.

"A rendvédelmi szerveknél dolgozóknak jelenleg két nyugdíjkiváltságuk van; az egyik szerint az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel, a másik szerint 25 év szolgálati viszony után vonulhatnak nyugdíjba". Demeter Ervin hangsúlyozta: az előbbi kedvezmény a továbbiakban is megmarad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.