A Fidesz megalkotta "Európa egyik legszigorúbb törvénykönyvét"

A Fidesz szerint az egy hét múlva életbe lépő új büntető törvénykönyvvel (Btk.) a Fidesz megalkotta Európa egyik legszigorúbb törvénykönyvét, amely nem hagyja válasz nélkül a magyar társadalmat "legjobban irritáló" bűncselekményeket, szemben a Gyurcsány-Bajnai kormányokkal, amelyek "hagyták, hogy szabadon fosztogassák" a magyar földet, a közpénzeket, a nemzeti vagyont és az emberek tulajdonát.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a kistelepüléseken gyakori betöréses lopások ellen jelentősen védi az áldozatokat a jogos önvédelem kiterjesztése, amely a jogtalan támadással szembeni védekezést teszi lehetővé. Emellett az új földtörvénnyel összhangban az új Btk. szigorúan védi a spekulációtól a magyar földet: a termőföld jogellenes megszerzése egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Jelentősen szigorodik a korrupciós és a közélet tisztaságát sértő bűncselekmények büntetése. Szigorúbb büntetés vár a visszaesőkre, a hivatali és közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos bűncselekmények elkövetőire is.

Kocsis Máté hangsúlyozta: különösen kiemelt a gyermekek büntetőjogi védelme. A gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőit el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze. Már a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is bűncselekmény. Ha valaki kiskorúként bűncselekmény áldozata volt, feljelentést tehet a 18. életévének betöltése után még öt évig.

Erősebb védelmet kapnak a fogyasztók is: a fogyasztókat tudatosan megtévesztő termékbemutatóknak, valamint az egészségre és a környezetre veszélyes silány áru értékesítésének is büntetőjogi következménye lesz. Az új Btk. az elmúlt három évben hozott büntetőjogi szigorításokat megőrzi, vagyis továbbra is érvényben marad például az erőszakos elkövetőket sújtó három csapás törvény, az uzsorások elleni szigorú szabályok, a hajléktalanok büntetőjogi védelme, a katasztrófák helyszínén és idején elkövetett bűncselekmények szigorú büntetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.