A Fidesz béremelési ígérete a szociális szférának: nem is olyan hosszú idő múlva

A Fidesz szerint Bajnai Gordon és az általa vezetett szövetség hatalomra kerülése esetén automatikus adóemelés és a fizetések drasztikus csökkenése következne. Ezt Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője mondta kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A kormánypárti politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy Scheiring Gábor, a Bajnai vezette Együtt-PM szövetség színeiben politizáló független képviselő kedden bírálta az egykulcsos adót és arra hívta fel a figyelmet, hogy a szociális terület dolgozóinak havi nettó átlagkeresete alig haladja meg a 72 ezer forintot. Számukra a választási szövetség azonnali béremelést követelt.

Hoppál Péter szavai szerint "a Bajnai-párt" megint a munkavállalók fizetése körül matat, márpedig Bajnai Gordonról lehet tudni, be is jelentette több alkalommal, hogy kormányra kerülve adóemelésre készül. Így semmi jóra nem számíthatnak a magyar munkavállalók, mert Bajnai Gordonnak nem tetszik az európai szinten is alacsonynak számító 16 százalékos adókulcs - fejtette ki, megjegyezve, hogy az Együtt-PM vezetőjének azt javasolták tanácsadói, hogy emeljék meg az adókulcsot. Az adóemelés után pedig sokkal kevesebb fizetésük lesz az embereknek - mondta.

Hoppál Péter az egykulcsos, családi adókedvezményre épülő adórendszerről elmondta, ezer milliárdokban mérhető - a ciklus egészében - az az összeg, amely a magyar munkavállalóknál, családoknál maradt. Idén az alacsony adókulcs több mint 540 milliárd forinttal csökkentette a munkavállalók terheit, ezen felül a családi adókedvezmény az elmúlt két évben 360 milliárd forintot hagyott az családoknál - ismertette. Kitér arra, hogy a családi adókedvezmény jövő januári kiterjesztése 270 ezer családot érint. Ebbe a körbe tartozik az a 110 ezer legalacsonyabb jövedelmű család, amelynek januártól a bruttó keresete gyakorlatilag nettóvá válik - tette hozzá.

A szociális dolgozók béremeléséről a Fidesz szóvivője közölte, bizakodással tekintenek a magyar gazdaság teljesítményére, átfogó béremelés akkor lehetséges, ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi. A gazdasági növekedésből sikerült már béremelési programot elindítani - mondta, megemlítve az egészségügyben történt béremelést és a pedagógusok bérének emelését.

Bíznak abban - folytatta- , hogy a szociális szférában dolgozók béréhez is oda fognak érni, és nem is olyan hosszú idő múlva az ő, valamint a gyermekvédelem területén dolgozók bére is emelkedik. Értékelése szerint az első lépések már megtörténtek, új pótlékokat vezetett be, a már meglévő pótlékokat pedig szélesebb körre terjesztette ki a kormányzat, ez pedig a gyermekvédelmi szakellátás területén 1100 dolgozót érintett. A pedagógusbér-emelés pedig 2700 olyan pedagógusra is vonatkozott, akik szociális területen dolgoznak - jegyezte meg.

A szocialista Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatójára reagálva Hoppál Péter közölte: nem biztos, hogy sok jóval kecsegtet az, hogy ha az MSZP újonnan kinevezett szóvivője a hamisítás ingoványos ösvényén indul el. Kunhalmi Ágnes a nap folyamán arról beszélt, káoszt okozott a tankönyvterjesztés államosítása, és ugyanez fenyegeti a tankönyvkiadást is, valamint lemondásra szólította fel az állami könyvtárellátó vezetőjét.

A Fidesz szóvivője szerint a szocialisták ismét nem a gyermeket nevelő családok pénztárcáját nézik, hanem "a tankönyvellátáson nyerészkedő bizonyos vállalkozói körök profitját védik". Véleménye szerint a tankönyvellátás átalakításának éppen az volt a lényege, hogy "most már nem lehet nyerészkedni", 2010 előtt szabad rablás folyt ezen a területen, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt, 2004 és 2010 között a tankönyvek ára több, mint kétszeresére emelkedett.

Azzal, hogy a tankönyvek árának drasztikus emelkedését leállította ez a kormány, a családok rezsicsökkentéséhez járult hozzá - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a gyermekek több mint fele, mintegy 720 ezer diák ingyen kapja a tankönyvcsomagot, így nem kell fizetniük a tankönyvekért az elsősöknek, a nagycsaládosoknak, a szociálisan rászorulóknak. Hoppál Péter elmondta, néhány év múlva elérik, hogy a teljes általános iskolás korosztály ingyen kapja a tankönyvet.

Közölte, az állami kontroll a szülők pénztárcáját védi, a tankönyvellátó pedig kizárólag a tankönyvellátásba fordíthatja vissza a profitot, így kizárttá vált, hogy tankönyvellátásból bármely cég a családok terheit növelve extraprofitot vegyen ki.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.