A Fidesz az uniónak mondja, hogy „elég”?

Nem az országgyűlési választások első fordulóját rendezik június 7-én – mondta Göncz Kinga (MSZP). A Fidesz viszont belpolitikai kérdésnek tekinti, ahogy az Európai Parlamentbe is bevitte a hazai konfliktusokat. Vagy az „Elég!” jelszóval az EU-t akarja megállítani?

Erős baloldal kell az unió parlamentjébe és erős magyar baloldali képviselet is - jelentette ki Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti (EP) listavezetője a magyar-szlovák „virtuális" határ menti Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hídvégardón. - Viszonylag kevésbé látszott a magyar uniós képviselők eddigi munkája Magyarországon, ezen változtatni kell a jövőben, cél az is, hogy az ország polgárai tudják, értsék, mit tesz az országért az unióhoz delegált 22 képviselő Brüsszelben - mondta a volt külügyminiszter a Határtalan Európa elnevezésű majálison, amit Hídvégardó önkormányzata közösen szervezett a határ szlovák oldalán lévő Szepsi és Torna önkormányzatával. A rendezvényen sok ezren vettek részt határon innen és túl.

Göncz Kinga úgy fogalmazott: az EP-választás nem belpolitikai választás, bár a Fidesz megpróbálja ezt „összemosni"; június 7-én nem az országgyűlési választások első fordulóját tartják, ezt mindenkinek tudnia kell. - Tény ugyanakkor - tette hozzá -, hogy az európai parlamenti választás minden országban tükrözi valamennyire a belpolitikai viszonyokat. A Fidesz plakátjain látható „Elég!" indulatszó, ám Európában nem az a lényeg, hogy indulattal politizáljunk, az egységes Európa azért jött létre, hogy a konfliktusokat, érdekellentéteket tárgyalással rendezzék. Göncz Kinga hangsúlyozta: a magyarországi választások 2010-ben lesznek, ha a Fidesz „Elég!" szlogenje Európára vonatkozik az „még rosszabb".

- Az ellenzéki pártnak vajon az uniós tagságból van elege, vagy az uniós támogatásokból? - tette fel a kérdést, az MSZP EP-listavezetője, aki azt is szóvá tette, hogy az elmúlt években a Fidesz EP-képviselői „meglehetősen passzívak voltak, a legkisebb aktivitást mutatták". Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz az unió parlamentjébe is a belpolitikát exportálta. Göncz Kinga azt mondta: a június 7-i választáson minél nagyobb arányú részvételre van szükség, fontos, hogy a Brüsszelbe kikerülő képviselőknek minél nagyobb legyen a legitimációjuk. Azt mondta, nem tart a választási kampány eldurvulásától.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.