A Fidesz alázattal, de hozzányúlna az alkotmányhoz

Ha a választások második fordulójában a Fidesz teljes felhatalmazást kap a választóktól az felgyorsíthatja azokat a változásokat, amelyre az országnak szüksége van, de a párt nem akar "keményen" hozzányúlni az alkotmányhoz - jelentette ki a fideszes Schmitt Pál szerdán Szegeden.

Ha teljes lesz a Fidesz felhatalmazása, "teljes lesz az alázat és a felelősség is" - mondta az Európai Parlament alelnöke sajtótájékoztatóján. "Nem azért kérjük a teljes felhatalmazást, hogy az alkotmányhoz keményen hozzányúljunk" - fogalmazott a párt országos listájának második helyén álló politikus. Mint mondta, a Fidesz "csak azokat a kötelező módosításokat" akarja végrehajtani az alaptörvényben, amelyek a takarékossághoz, a kisebb parlament kialakításához, az átgondolt önkormányzati rendszerhez, esetleg a kettős állampolgárság megadásához, valamint "a mentelmi jog mögé bújt köztörvényes bűnözők felelősségre vonásához" szükségesek.

Schmitt Pál kora délután a szegedi sétálóutca egyik kávéházában vállalkozókkal, helyi politikusokkal, művészekkel és sportolókkal - többek között Vajda Attila olimpiai bajnok kenussal - beszélgetett. A találkozót követően a politikus többek között a Fidesz-KDNP két képviselőjelöltje Bodó Imre (Csongrád megye 1-es) és Bohács Zsolt (Csongrád megye 3-as körzet) társaságában végigsétált a Kárász utcán.

A Csongrád megyei 1-es számú szegedi központú választókörzetben a legtöbb szavazatott - 48,65 százalékot - Bodó Imre, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta, második Ujhelyi István (MSZP) 39,54 százalékkal, harmadik pedig Zagyva György Gyula (Jobbik) lett 11,8 százalékkal.

A Csongrád megyei 3-as számú szintén szegedi központú választókörzetben is a Fidesz-KDNP jelölte, Bohács Zsolt végzett az élen 43,32 százalékkal, a 36,23 százalékot elért Botka László  (MSZP) előtt. A Jobbikos Molnár Áron 11,62, az LMP-s Málovics György 8,83 százalékot kapott.

A harmadik szegedi körzetben Nógrádi Zoltán Mórahalom fideszes polgármestere a szavazatok több mint 55 százalékával már az első fordulóban egyéni mandátumot szerzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.