A Fidesz, mint fordított Rodolfó

Lendvai Ildikó szerint amikor a Fidesz "rendkívüli költségvetési intézkedéseket" helyez kilátásba, megszorításokkal fenyeget. Szijjártó Péter kétségbeesettnek és nevetségesnek minősítette az MSZP elnökének állításait.

Az MSZP elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt kérdezte, vajon miből állhatnak az ellenzéki párt két vezetője által is felvetett "rendkívüli intézkedések".

Az MSZP elnöke emlékeztetett, a hét végén Orbán Viktor a Fidesz elnöke a Blikkben, Kósa Lajos alelnök pedig az MTV A szólás szabadsága című műsorában mondta azt, hogy egy Fidesz-kormánynak rendkívüli költségvetési intézkedéseket kell hoznia.

Lendvai Ildikó úgy vélekedett, hogy a Fidesz "6-700 milliárd forintos megszorítási csomagban" gondolkozik; ennyi ugyanis forintban a különbség a 3,8 és a 7 százalékos idei hiánycél között, ezt kellene "behozni" intézkedésekkel. Hozzátette: a párt ígéretei a nagy tömegek számára eltűntek, így egyetlen célja lehet annak, hogy ezt az összeget kivonja a költségvetésből: a Fidesz a saját klientúrájának akar kedvezni.

A 6-700 milliárd forint háromféleképpen "hozhatja be" a Fidesz: az egyik szerint lebegteti az euró dátumát, ezzel rontja a forint árfolyamát és teremt plusz költségvetési forrást; de ezzel a devizahiteleseknek, 1,7 millió családnak árt - húzta alá Lendvai Ildikó.

A rendkívüli intézkedések másik iránya lehet a magánnyugdíjpénztárak államosítása; azokat ugyanis már nem lehet privatizálni - utalt a fideszes politikusok korábbi nyilatkozataira. Kiemelte: ha államosítják a magánnyugdíjba befizető emberek járulékát, abból van költségvetési bevétel.

A harmadik féle csomag tartalmazhatja a tényleges kiadáscsökkentő, megszorító lépéseket - emelte ki Lendvai Ildikó.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy a hétvégén új nótát kezdtek fújni a Fidesz vezetői, és ennek a szövege baljóslatúan hangzik azok számára, akik hittek a párt ígéreteiben. Az új szó, új fogalom, gyökeresen ellentétben áll a korábbi ígéretekkel; de nem jó, ha "fekete-fehér igen-nemet kell játszani egy országnak a kormányzásra törekvő párttal" - közölte.

Véleménye szerint tudni kell, hogy mik a rendkívüli költségvetési intézkedések: új adóbevezetését vagy kiadáscsökkentést terveznek, ha igen, ez miből áll; tervezik-e a magánnyugdíjpénztárak államosítását; tudatosan lebegtetik-e az euró bevezetésének dátumát; mi a helyzet a korábbi ígéretekkel, lesz-e adócsökkentés, csökkentik-e az élelmiszerek áfáját, valamint mit terveznek a vasúti szárnyvonalakkal - sorolta.

Lendvai Ildikó leszögezte: a Fidesz eddig is kereste a kifogást, hogy miért nem tudja majd betartani az ígéreteit, politikusaik többször elmondták ugyanis: nem tudni, mi van a költségvetésben, vannak-e csontvázak a szekrényben, a hiány nem 3,8, hanem 7 százalék. Hozzátette: a Fidesz "szándékosan akar a nem létező csontvázakra hivatkozva alibit teremteni ígéretei be nem tartásához", hiszen nem is akarja megismerni, mi van a költségvetésben.

A Fidesz "fordított Rodolfóként működik", a "csak a kezemet figyeljék" helyett azt mondja: "ne a kezemet figyeljék, ne nézzék, hogy mit akarok csinálni valójában, figyeljék a számat, amivel 7 százalékos költségvetési hiányról és csontvázakról beszélek" - mondta a pártelnök. Az MSZP vezetője leszögezte: többfázisú a folyamat, a Fidesz az első fázisban ígérgetett, a másodikban, a programja nyilvánosságra hozatalával eltűntette, vagy nagyon távolra tolta ki ígéreteit, a harmadikban pedig már rendkívüli költségvetési intézkedésekről beszél.

3,8 helyett 7-et csak jövendölni lehet

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta: kizártnak tartja, hogy a 3,8 helyett bárki 7 százalékos hiány jövendöljön; nehezen hihető ugyanis, hogy az IMF és az Európai Bizottság tévedett volna, amikor a 2010-es költségvetés tervszámait "reálisnak" mondták a szigorú költségvetési politika folytatása mellett. Arra a felvetésre, hogy az MSZP megszavazza-e majd adott esetben az önkormányzati képviselő-testületi tagok számának csökkentését, azt mondta: 2006-ban, a ciklus elején benyújtották az ezt célzó javaslatukat, de azt a Fidesz nem szavazta meg; nem hivatkoznak szerzői jogra, ha a Fidesz előveszi ezeket.

Szijjártó: A Fidesz elzár, megálljt parancsol és leállít

Kétségbeesett és nevetséges felvetéseket hallhattunk ma az MSZP elnökétől. A választás után bizony rendkívüli intézkedésekre lesz szükség: a Fidesz fel fogja tárni a gazdaság valós állapotát, azonnal el fogja zárni a korrupciós csatornákat, megálljt parancsol a közpénzek kitalicskázásának, leállítja a botrányos végkielégítéseket és felszámolja a BKV-típusú szerződéskötési gyakorlatot - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.