A Fidesz-tized újabb részlete

Tovább duzzad a szombathelyi fideszes korrupciós botrány. Ma újabb hangfelvételek kerültek nyilvánosságra. A helyi szocialisták felismerik a hangot.

Tovább duzzad a szombathelyi korrupciós botrány.  A Népszava újabb hangfelvétel részleteit közli mai számában a fideszes "tizedről". A laphoz eljuttatott újabb hanganyagon egy szombathelyi vállalkozó Szakály Gábor és Marton Zsolt fideszes képviselőkhöz kér "beajánlást". Az állítása szerint Szakállyal együtt plakátoló, de Martonnal is jó kapcsolatot ápoló "beajánló" - akit a hangfelvételen "Árpinak" neveznek - azt ecseteli, hogyan lehet nagyot szakítani a közpénzekből. A fideszes politikusokról pedig szt mondja: „nem kell félni, elvásik minden. Most négy évig ők lesznek a királyok". A képviselőknek juttatandó tíz százalékról pedig azt mondja: „nem kell aggódni, nem az ő pénzük, hanem a városé."

 A lap tegnapi számában ismertetett felvétel után most egy másik hanganyag is előkerült. A tegnapi számban ismertetett hangfelvétel szerint egy másik építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek. Ott került elő a többi között az önkormányzat tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft neve is.

Az érintettek tagadták a lapban leírtakat és feljelentést ígértek az ügyben. A Népszabadság megkérdezte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét arról, hogy egyelőre hány feljelentés érkezett hozzájuk ebben az ügyben. Leibinger Eszter elmondta: az egyik szombathelyi önkormányzati képviselő szeptember 10-én tett feljelentést (valószínűleg Szakály Gábor - a szerk.), ennek alapján zsarolás bűncselekmény kísérlete miatt el is rendelték a nyomozást.

A Népszava pénteki számában azt írta: a hangfelvételeket küldő informátornak további anyagai vannak, de azokat a hatóságoknak akarja eljuttatni.

A szocialisták szerint Marton Zsolt és Szakály Gábor "elmúlt két évben hirtelen jött jóléte nem a véletlen és szorgalmas munkájuk eredménye", feljelentést tesznek, és felszólítják a két szombathelyi fideszes önkormányzati képviselőt, mondjanak le képviselőtestületi tagságukról.

Az újabb hangfelvétellel egyértelművé vált, ami az elmúlt hónapokban sejthető volt, és ami tegnap már megerősítést kapott; Marton Zsolt és Szakály Gábor elmúlt két évben hirtelen jött jóléte nem a véletlen és szorgalmas munkájuk eredménye - értékeli péntek reggeli közleményében az MSZP szombathelyi szervezete.

Szerintük amikor a baráti körükhöz tartozó személy is arról beszél a hangfelvételen, hogy nem kell aggódnia senkinek, hogy ők jattot kapnak a felújítási pénzekből, mivel nem az ő pénzük, hanem a városé, "nem nehéz elképzelnünk, milyen magas szintre emelték a város vagyonának lenyúlását".

Elkeserítő, hogy a tisztességesen, évtizedek óta a városért dolgozó Savaria Rehab-Team munkatársai mögé próbálnak elbújni, miközben az általuk odatett Veres Zoltán, aki központi figurája a Fidesz-tized beszedésének, eltűnik csütörtök reggel, nem megy be dolgozni - írják.

A hangfelvételen az MSZP-sek szerint egyértelműen felismerhető Horváth Árpád hangja, aki Marton és Szakály baráti köréhez tartozik, "aki bútorokat hoz be Oberwartból a +Szakinak+, vagy éppen velük együtt plakátol".

Az MSZP helyi szervezete szerint Marton Zsolt és Szakály Gábor érdemtelenné vált arra, hogy a város képviselői legyenek, ezért - bár ez már csak formális - felszólítják őket, hogy mondjanak le képviselőtestületi tagságukról. Ezenfelül vesztegetés alapos gyanúja miatt feljelentést tesznek a városi ügyészségen.

S közben zsarolás kísérletének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság.

Leibinger Eszter rendőrségi szóvivő elmondta: a feljelentést szeptember 10-én tette meg egy önkormányzati képviselő, az ügy további részleteiről azonban a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem kívánt bővebbet közölni.

Szakály Gábor az MTI-nek elmondta: egy ismeretlen férfi hívta fel szeptember 10-én az éjszakai órákban azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, amelyen "Rehab-Team-es cimborái csacsognak". A hívó azzal fenyegette, ha nem akarja, hogy a felvételt mások is hallgassák és továbbra is a közéletben akar "virítani", "rakjon össze két métert". Szakály Gábor ezt úgy értelmezte, két millió forintot követel tőle a zsaroló.

A képviselő a hívás után a tudakozót felhívva arról értesült, hogy a hívás egy szombathelyi nyilvános telefonfülkéből érkezett. Még aznap éjszaka megtette a rendőrségi feljelentést, néhány napra rá pedig napvilágot láttak a felvételek, amelyekről meggyőződése, hogy hamisítványok.

Szakály Gábor, a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselője szerint az ő és pártja "lejáratására kreált" a pénteken nyilvánosságra került "zsaroló hangfelvétel" csupán azt bizonyítja, hogy "a választási kampány finisében a szocialisták elvesztették a józan eszüket"

A politikus közleményében kitér arra, hogy a múlt héten az éjszakai órákban, egy ismeretlen személy telefonon megzsarolta azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, és ha továbbra is a politikában akar "virítani", szedjen össze "két métert". A hívást követően azonnal feljelentést tettem a rendőrségen - szögezi le Szakály Gábor.

Úgy értékeli, a Népszava által pénteken nyilvánosságra hozott újabb felvételen szereplő vállalkozó bocsánatkérő nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy az ügy hátterében egy bűnszervezetben elkövetett zsarolás és politikai lejárató kampány áll. A hangfelvételben foglaltakat visszautasítom, és cáfolom.

A tegnapi hangfelvételről bebizonyosodott, hogy hamisított, hiszen azon nem a Savaria Rehab-Team Kft. dolgozója beszél.

Már csak az a kérdés, hogy ki áll a zsaroló bűnszervezet hátterében. Ennek kiderítése már a nyomozó hatóságok feladata - írta újabb közleményében a képviselő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.