A Fidesz-frakció támogatja a főbírójelöltet

A Fidesz- és a KDNP-frakció igent mondott Havasiné Orbán Mária legfelsőbb bírósági elnöki jelölésére. Az államfő előző jelöltje, Baka András tavasszal nem kapta meg a kellő támogatást.

A Fidesz-frakció vezetősége azt javasolja a képviselőcsoportnak, hogy a  Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére jelölt Havasiné Orbán Mária  megválasztását igen szavazatukkal támogassák - közölte az ellenzéki  képviselőcsoport pénteki ülése után Navracsics Tibor frakcióvezető és Répássy Róbert frakcióigazgató. A KDNP  szintén támogatja a jelöltet.

Havasiné Orbán Mária, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökjelöltje
Havasiné Orbán Mária, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökjelöltje

Azt javasolták, hogy a képviselőcsoport a főbírónak jelölt Havasiné Orbán Máriát  ne is hallgassa meg a hétfői frakcióülésen. Utaltak arra, hogy a  frakció előtti meghallgatás a jelölt parlamenti bizottsági  bemutatkozásai, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács  (OIT) keddi támogató állásfoglalása miatt nem szükséges.

Havasiné Orbán Mária parlamenti bizottsági meghallgatásain kétséget kizáróan bizonyította alkalmasságát a főbírói tisztségre -  olvasható a közleményben. A főbírójelöltet hétfőn az alkotmányügyi  bizottság, szerdán az emberi jogi bizottság hallgatta meg.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselőcsoportja támogatja a megválasztást  - közölte Rubovszky András, az ellenzéki párt frakcióvezető  helyettese az MTI érdeklődésére.

Sólyom László köztársasági elnök november végén jelentette be,  hogy Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az  államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az  Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka  Andrást. Az akkori jelölt nem kapta meg az OIT-tagok többségének  támogatását sem.

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.