A Fidelitas a Szerbiában élő magyarokért aggódik

Az Amnesty International (AI) budapesti székháza előtt tartott demonstrációja keretében petíciót adott át a Fidelitas a nemzetközi jogvédő szervezetnek szerdán. A Fidesz ifjúsági szervezete ebben egyebek között azt kifogásolta, hogy az AI nem emel szót a Szerbiában élő magyarok elleni etnikai alapú támadások ellen.

"Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek joga van a nemzeti és kulturális önazonosságtudat vállalására és megélésére" - mondta beszédében Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, aki kifogásolta, hogy az Amnesty International (AI), amely 2007 óta készít országjelentéseket Szerbiáról, azt állapította meg, hogy az ország előrehaladást ért el az emberi jogi normák terén. Nem lehet előrehaladásról beszélni egy olyan országban, ahol egy állam saját polgára csak félve használhatja saját anyanyelvét.

Semmi mást nem kérünk, csak azt, amit mi is biztosítunk a kisebbségek számára - jelentette ki a politikus, hangsúlyozva, hogy Magyarországon az alaptörvény biztosítja az anyanyelvhasználat, a kultúra ápolásának és az anyanyelvű oktatásnak a lehetőségét. A képviselő hiteltelennek nevezte azoknak a szervezeteknek a tevékenységét, amelyek "svédasztalszerűen válogatnak az egyes kisebbségek között", és míg az egyikért mindent megtesznek, más kisebbségek sérelmei csak süket fülekre találnak náluk.

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke hangsúlyozta: fel kel emelni a szavunkat akkor, amikor embereket csak azért vernek meg, mert magyarul beszélnek. A politikus azt kérte az AI-től, nyújtson segítséget abban, hogy Szerbiában megszűnjenek a kisebbségek elleni atrocitások. Úgy vélte: déli szomszédunknál az uniós csatlakozás küszöbén még mindig tovább folyik a gyűlölet és a kirekesztés.

A Fidelitas és további tizenkét, Kárpát-medencei magyar fiatalokat tömörítő szervezet a petícióban a többi közt azt kéri az AI-től és más jogvédő egyesülésektől: következetesen védjék meg az emberi jogokat és járuljanak hozzá az azokat sértő bűncselekmények kivizsgálásához.

A petíciót Jeney Orsolya, az AI magyarországi igazgatója vette át, aki azt mondta: szervezete elítéli a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt, a gyűlölet-bűncselekményeket pedig az egyének, a közösségek és az egész társadalom számára hátrányos, súlyos jogsértéseknek tartja. Közölte azt is, hogy a petíciót eljuttatja a szervezet londoni igazgatóságához és szerb kutatóihoz is. Kijelentette ugyanakkor, hogy a gyűlölet-bűncselekmények megakadályozása a hatóságok feladata.

A Fidelitas demonstrációján mintegy ötven fiatal vett részt, akik "Amnesia International" és "Most van rátok szükség" feliratú táblákkal vonultak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.