A fiatalok harmada Jobbik-szavazó

A 2011-es év egészét tekintve a Jobbik az év nyertese, különösen a fiatalok körében. A teljes választókorú népességen belül a Jobbik 2011 utolsó negyedévére lényegében beérte a második helyezett MSZP-t, a fiatalok körében pedig egyértelműen a második helyre került azáltal, hogy a 37 év alatti szavazók közel harmada szavazna rájuk - írja a TÁRKI.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a 18 éves és idősebb magyar lakosság pártpreferenciáját. A tavalyi havi kutatások eredményeit együtt elemezve 2011 négy negyedévében is azt látták, amit a havi elemzések alapján már sejtettek: az év során a kormányzó FIDESZ-KDNP elvesztette szimpatizánsainak harmadát. Ezalatt az MSZP megőrizte ugyan a második legnépszerűbb párt státuszát, de csak éppenhogy, mivel a Jobbik népszerűsége erősen megközelítette az MSZP-ét. Az LMP túlélt.

A közleményből kiderül, hogy ha mindezt a fiatal szavazók között vizsgálják, akkor azt találják, hogy a FIDESZ-KDNP esetében a 37 év alatti választók körében a csökkenés, az LMP esetében a változatlanság trendje és értéke azonos a teljes mintában tapasztalttal, azaz a fiatal szavazók pártszimpátiájának alakulása nem tér el az idősebbekétől.

Jobbik-szimpatizáns árpádsávos zászlóval
Hejőszalonta, Jobbik-Demonstráció

Az MSZP szimpatizánsainak aránya is nagyjából stabil a vizsgált időszakban, de a támogatottság szintje az összes választó körében sokkal magasabb, mint a 37 év alattiak körében. Ugyanakkor a Jobbik szimpatizánsainak tábora a 18-37 évesek között sokkal gyorsabban nő, mint a teljes népességben. Ennek tudható be, hogy a választásra jogosult fiatalok között a Jobbik sokkal népszerűbb, mint az MSZP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.