A felzárkóztatás iskolája

Véget ért a felső tagozatos általános iskolások komplex integrációs programja Kispesten, melyben 150 hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő kerületi diák vett részt.

A szakmai berkekben korrepetálós pályázatként ismert XIX. kerületi program 2009 tavaszán csaknem húszmillió forintos európai uniós támogatással indult. Ennek köszönhetően a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekvédelmi Központ szakmai vezetésével 150 tanulási nehézségekkel küzdő, hátrányos helyzetű, az általános iskola felső tagozatába járó kispesti tanuló korrepetálása, egyéni fejlesztése történt meg. A program eredményeként a diákok mindössze 10 százalékának kellett pótvizsgáznia - közölte lapunkkal az önkormányzat.

A gyerekeket matematikából, fizikából, magyarból, történelemből, angol és német nyelvből, valamint a természetismereti tárgyakból korrepetálták. Emellett a részképességeket vizsgáló zavarszűrésen is részt vettek, kiszűrendő a tanulási nehézségeket. Szüleiknek pedig kommunikációs tréninget szerveztek, amely főleg a kamaszkori viselkedés sajátosságaira fókuszált, egy másik kurzuson pedig pszichológus segítségével dolgozták fel az életútra hatással levő születési élményeket.

A családterápia a szülő-gyermek közötti konfliktus feloldását segítette, a tanulás-módszertani kurzuson pedig a leghatékonyabb tanulási technikákat lehetett elsajátítani. A program célja volt, hogy segítsék a hátrányokkal küzdő 10-18 éves gyerekeket a devianciák csökkentésében, a tanulási és magatartási zavarok leküzdésében, az integrációban.

Tavaly nyáron 30 gyerek tíznapos balatoni táborozáson vett részt Pálkövén. A programban a kézműves-foglakozások és lovaskocsis-kirándulás mellett önismereti és kommunikációs tréningek, valamint mozgásterápiás foglakozások is segítették a diákok sikeres felzárkóztatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.