A fagyhalál egyre több egyedül élőt fenyeget Magyarországon

Ezen a télen már csaknem kéttucat ember halt meg a hideg miatt csak a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályán. Hiába vitték be őket a mentők, már nem lehetett rajtuk segíteni. Zacher Gábor főorvos szerint a kihűlés nemcsak az utcán élőket veszélyezteti, de egyre több idős, egyedül álló ember kerül hozzájuk az osztályra.

Annak ellenére, hogy későn kezdődött a tél, szeptember óta már 50-60 erősen lehűlt embert vittek a mentők a Fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályára, közülük húsz meghalt. Rajtuk már a kórházi ellátás sem tudott segíteni.

Legutóbb egy idős asszonyt láttak el az osztályon, aki súlyos daganatos betegként már hetek óta nem tudta lakását fűteni, a villanyt és a gázt is kikapcsolták. Ő azért megpróbált egy szál gyertyát gyújtani, de a láng belekapott a hajába, az ágyneműbe, a lakásból ömlő füst láttán, a szomszéd hívtak segítséget. A nő alig 30 kiló, testhőmérséklete kritkus, 35 celzius fok alatt volt. Őt miután az osztályon sikeresen felmelegítették, ellátták égési sérüléseit, átették a kórház krónikus osztályára - meséli Zacher Gábor főorvos, aki szerint mind többen kerülnek az osztályra olyan lakásokból, ahol nem telik a fűtésre.

A főorvos tapasztalatai szerint a téli hideg főként az alkoholt fogyasztó és szabadban éjszakázó hajléktalanokat életét veszélyezteti. Mint mondja: a kritikus mérvű lehűléshez nincs szükség nagyon nagy hidegre. A legyengült, keringési betegséggel küszködő idős emberek plusz néhány fokban is kihűlhetnek a fűtetlen szobában. Hőközpontjuk rosszabbul reagál ugyanis, mint egészséges társaiké, a normálistól kisebb eltéréseket is nehezebben korrigálja. Rendszerint akkor következik be a baj, ha a belső szervek hőmérséklete a kritikus 35 fok alá csökken. Ennek megakadályozására a hidegben a szervezet „átrendezi" a keringést, a külső bőrfelszínen szűkíti, az életfontosságú szervek óvása érdekében pedig a test belsejében tágítja az ereket. A mínuszok okozta gyengébb bőrkeringés viszont gyorsan lehűti a végtagokat, a mozgás akadozottá, nehézkessé válik. Ha az agy hőközpontja azt érzékeli, hogy a keringés átrendezése nem elegendő, beindítja a hőtermelést. Azaz az izmok összerándulnak, a fázó ember dideregni kezd. Az apró izomrángások jelentős hőmennyiséget képesek pótolni.

A hideg ellen védettebbek az edzett, izmosabb emberek. Részben van energiájuk a finom remegtető mozgatáshoz, másrészt a vaskosabb izom több hőt termel. A legyengült, rosszul táplált, keringési problémákkal küszködő szervezet viszont nem képes tartósan ellensúlyozni a hideg hatásait. Zacher doktor szerint minden utcán töltött egy év legalább plusz négy-öt évet jelent. Azaz mind nehezebben alkalmazkodik az ilyen ember szervezete a nehezebb körülményekhez. A hajléktalanok hideg elleni stratégiája - a rágyújtás, az alkoholfogyasztás csak ront a helyzeten. Az ital és a cigaretta is értágító, hatásukra a testfelszín erei kitágulnak, azaz fokozódik a hőveszteség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.