Lista a dráguló gyógyszerekről: ezt is a betegek fizetik

A következő egy esztendőben legalább négymilliárdos befizetéssel járulnak hozzá a szívbetegek az egészségügyi kormányzat költségvetési sikeréhez. Az április elsejei gyógyszer-árváltozás ötmilliárdos megtakarításából ennyi jut majd a betegekre.

Másfél millió embernek drágul a havi gyógyszeradagja, mert áprilistól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 114 gyógyszer társadalombiztosítási támogatását csökkenti. Az érintett termékek támogatását az OEP átlagosan harminc százalékkal vágja vissza, amelynek eredményeként a készítmények beteg által fizetendő térítési díja 40 százalékkal nő.

Bár a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint az intézkedéssel a betegek nyerhetnek, hiszen árversenyt generálhat a gyártók között, ez az állítás azonban kissé sántít, hiszen a 114 termékből mindössze 37 gyógyszer esetében csökkentettek a gyártók az áraikon. Ám ennek a hatása csupán 12 patikaszer esetében vezetett oda, hogy a betegek költségei összességében nem növekednek majd.

Viszont lesz olyan vérnyomáscsökkentő, amely március végéig 452 forint volt, viszont április 1-től 1322 forintot kell érte fizetni, vagyis csak ennél az egyetlen szernél a betegek költségei közel háromszorosára nőnek majd. Nemcsak a szívbetegek, de a csontritkulásos betegek is aggódhatnak, hiszen az ő gyógyszereik között van olyan, amelynek költsége 1450 forintról 3000 forintra nő, vagyis duplázódik a készítmény térítési díja.

A gyógyszerár-változást hozó intézkedés úgy hoz évente 5 milliárdos megtakarítást az államnak, hogy ebből közel 4 milliárd forintot a betegekre terhel.

A szakértő szerint az árváltozásban érintett kombinációs készítmények legfontosabb előnye, hogy a beteg egyszerűbben tudja magát tartani az orvos által előírt adagoláshoz. A krónikus betegségek esetében a betegek jelentős része nem tartja magát a javasolt gyógyszerszedési sémához. Erre a tényre már a kormányzat is ráébredt, hiszen a napokban került kifejtésre, hogy a Széll Kálmán tervben meghatározott megtakarítás egy része abból származik majd, hogy az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait nem követő betegektől megvonnák a támogatást.

Csakhogy ez a mostani intézkedés éppen ezzel ellentétes: hiszen április elsejétől egyik oldalon megvonják a kedvező támogatást a kezelési utasításokat nem követő betegektől, másik oldalon azon szerektől is, melyek nemzetközi vizsgálatok szerint is bizonyítottan egyszerűbb szedniük a betegeknek.

Drágul több vérnyomáscsökkentő gyógyszer
2011. február 28. Kiscelli patika, gyógyszertár. Fotó: Teknős Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.